Concluziile recentului eurobarometru arată că încrederea românilor în UE este încă la cote mari, asta după jumătate de an de criză economică globală, la începutul căreia se arătau destul de neîncrezători, lucru paradoxal totuşi, corelat cu rezultatele participării la alegerile europarlamentare.
Românii sunt optimişti în privinţa viitorului Uniunii, optimiste sunt şi procentele de peste 60% dintre cei chestionaţi, care consideră că participarea României la UE este un lucru bun, şi că au de câştigat de pe urma acestui “parteneriat”.
Da, românii înţeleg că fiind membri ai Uniunii se pot bucura de libertatea de a călători, studia sau munci pe teritoriul european, dar pe lângă acestea, beneficiază de alte libertăţi democratice, de prosperitate economică, de acces la protecţie socială, o dovadă clară că nu asociază numele Uniunii doar cu fonduri europene, sau reglementări care le îngreunează lor viaţa.
Se simte o uşoară scădere a importanţei unor “indicatori” ce ţin de sfera economică, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, un lucru nefericit însă este că românii percep ţara mult defavorizată în Uniune în comparaţie cu celelalte state membre. Un procent semnificativ consideră că interesele României nu sunt luate în considerare de UE.
Pentru anul 2030, aşteptările celor intervievaţi se referă la îmbunătăţiri în ceea ce priveşte drepturile şi libertăţile, mediul înconjurător, de ordin economic, însă pesimismul apare totuşi, şi se menţine la capitole precum petrecerea timpului liber, egalitatea în drepturi între sexe şi când e vorba de salarizare între toţi cetăţenii Uniunii.
Aşteptările mari ale românilor, în comparaţie cu rezultatele din celelalte state membre, se îndreaptă către guvernul naţional, atât pentru redresarea economică, cât şi pe probleme de educaţie, cercetare sau infrastructură.
Nu insist mai mult pe problemele pe care le avem la nivel naţional, aflându-ne în perioada zbuciumată dinainte de alegeri, când oricum fiecare analizează ce este bun, ce este rău, ce trebuie schimbat şi pe unde trebuie insistat. Ce este important însă este că încrederea în această construcţie nu a dispărut, ci din contră este undeva peste media europeană.
Dan LUCA / Bruxelles
vineri, 9 octombrie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu