miercuri, 28 octombrie 2009

Afaceri româneşti în Bruxelles-ul european

Cu câteva zile în urmă am participat la o cină-dezbatere cu titlul “Afaceri româneşti în afaceri europene”.

Am încercat încă de la înfiinţarea Clubului “România-UE” Bruxelles să dau semnale spre România despre importanţa prezenţei româneşti în capitala comunitară. Am subliniat recent că avem nevoie de un lobby dinamic în Bruxelles-ul european.

Există unele semnale că se mişcă ceva în direcţia bună. Industria românească reuşeşte prin intermediul prezenţei la BusinessEurope să trimită mesaje consistente, “cercetarea românească” are deja de 3 ani un birou la Bruxelles, începem chiar să avem mărci româneşti cu prezenţă fizică permanentă (exemplu: Petrom). Pentru a deschide “ceva la Bruxelles” e nevoie de aprobarea Bordului corporaţiei, în special a bugetului pentru această “acţiune”. Stabilirea obiectivelor şi căutarea oamenilor potriviţi pentru implementarea celor propuse sunt apoi paşii de urmat.

Administraţia românească nu e corelată la mecanismul de Bruxelles, deşi există bunăvoinţă din partea celor din România. E nevoie însă de expertiza teoretică şi – poate mai important – de cea practică.

Pentru “afacerile româneşti” e important să avem cât mai repede români influenţi la toate nivelele adminstraţiei comunitare. Parlamentarii europeni din România au nevoie şi ei în permanenţă de opinia sectorului de afaceri din România pentru a-şi pregăti iniţiativele legislative.

Dan LUCA / Bruxelles


Niciun comentariu: