joi, 22 octombrie 2009

Turismul ca politică locală


În 11 septembrie 2009 am fost din nou în juriul pentru stabilirea câştigătorului “IRU City Trophy Award”. E un premiu care se acordă oraşului, nu neapărat european, care are o politică activă în promovarea turismului cu autocare.

De 4 ani, o dată la doi ani, ne întâlnim pentru câteva ore, un juriu internaţional, care analizăm infrastructura oraşelor candidate, informaţiile stradale, numărul de turişti, beneficiile pentru comunităţiile locale şi opiniile turiştilor despre modul de operare în respectiva zonă.

Nu am fost surpins că nici un oraş din România nu a intrat în competiţie pentru acest trofeu. Fără a supăra pe cei care se ocupă de urbanism sau de facilităţi pentru transportul public în oraşele României, dar nu se vede un astfel de interes pe plaiurile româneşti.

Un şofer de autocar, dacă trebuie să-şi aducă turiştii într-un oraş X, nu are nevoie de “surprize”, ci de drumuri bune, indicatoare în limba engleză, de parcări spaţioase, cu facilităţi şi plasate în apropierea obiectivelor turistice ale oraşului. Nici nu vreau să intru în chestiuni complexe, precum reperare pe GPS a parcărilor, parcări gratuite, că prea intrăm în “sectorial” şi noi vrem o abordare mereu politică.

Era să uit să anunţ câştigătorul din 2009: Stockholm, la mare luptă cu nemţii din Bremen şi britanicii din Southport.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: