miercuri, 26 mai 2010

Bruxelles capitala de facto a UE

“Bruxelles a devenit capitala de facto a Uniunii Europene, fără o reală decizie în acest sens”, este concluzia unui studiu recent prezentat publicului.

Cu toate acestea, la o eventuală nominalizare, nu multe alte oraşe europene s-ar ridica la nivelul cerinţelor. Luând în calcul mai multe caracteristici avem oraşe “centru de gravitaţie” sau care din punct de vedere diplomatic, demografic, metropolitan sau civic se potrivesc pentru a îndeplini rolul de capitală comunitară.

De exemplu, Praga este capitala europeană care din punct de vedere spaţial este cel mai central poziţionată, în acelaşi timp Frankfurt este situat aproape de marile oraşe europene, iar Luxemburg-ul câştigă puncte la capitolul metropolitan.

Bruxelles-ul a dezvoltat de ani de zile o adevărată comunitate a actorilor europeni pe care am schiţat-o recent în Harta Bruxelles-ului european. E aproape imposibil de schimbat capitala comunitară, iar dacă s-ar merge în această direcţie costurile sunt greu de justificat. Deja Strasbourg-ul are conotaţii exotice pentru Parlamentul European.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: