marți, 29 mai 2012

Cât de electronicã este identitate europeană?


Conform unui recent material publicat de EurActiv, Neelie Kroes, Comisarul European însărcinat cu Agenda Digitală Europeană, în iunie va fi lansată o nouă propunere legislativă pe tema semnăturilor electronice, identităţii electronice şi altor servicii electronice care să faciliteze tranzacţiile între statele membre UE.

Iniţiativele europene în acest domeniu fiind axate iniţial pe înlesnirea legăturilor pe piaţa unică mai mult decât pe asigurarea siguranţei, deoarece s-au izbit de diverse controverse naţionale. Dacă paşaportul cu cip a fost adoptat în Europa, buletinul electronic a fost introdus în doar câteva state - Belgia, Estonia, Germania, Italia şi Olanda, dar care totuşi nu folosesc un sistem unic de identificare.

Noua propunere nu urmăreşte să impună introducerea identităţii electronice acolo unde nu există, fiind doar un imbold pentru statele membre să facă acest pas. Dificultăţile care au apărut au fost reprezentate în mare parte de scepticismul faţa de un astfel de sistem, care se consideră că ar putea atrage un risc al securitătii identităţii cetăţenilor.

Până la noi decizii, dezbaterile pe acest subiect vor continua în cadrul întâlnirilor viitoare ale instituţiilor europene.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: