vineri, 25 mai 2012

Euro-lobby la români


În contextul actualelor dezbateri, este inevitabil de ocolit o discuţie pe tema lobby-ului. Vreau să evidenţiez aici un interesant articol publicat recent, în care prietenul meu Radu Magdin, îşi propune să aducă mai multă lumină cu privire la lobby-ul naţional la Bruxelles, o nouă pledoarie pentru o prezenţă românească mereu mai puternică în capitala Uniunii Europene.

În primul rând, susţinerea intereselor şi subiectul lobby-ului nu ar mai trebui să fie unul controversat. “A avea interese e un lucru normal. Înseamnă că ştii ce vrei şi, că, eventual, eşti şi dispus să le urmăreşti activ. Asta e vestea bună. Vestea mai puţin bună e că, în Bruxelles, şi ceilalţi au interese, unele chiar opuse; în consecinţă, este bine să fii convingător, singur sau prin alianţe, la momentul potrivit în procesul decizional. Altfel nu ai altă optiune decât să faci pe Gica-contra sau să urmezi consensul… Dacă te avantajează, e bine … dacă nu, tocmai ai nevoie de un lobby mai bun data viitoare”.

Şi aici importante sunt elementele ce contribuie la realizarea unui lobby de calitate – accesul, prin reprezentantele şi reprezentanţii din Bruxelles, timing-ul, şi nu în ultimul rând, informaţia, atât de valoroasă în capitala europenă.

Dan LUCA / Bruxelles


Niciun comentariu: