vineri, 7 septembrie 2012

Dan LUCA – Interviu în Făclia - “Avem nevoie de un nou program guvernamental pentru relaţionarea României la UE”

Zilele acestea am avut plăcerea să răspund unui interviu pentru Făclia. Printre subiectele atinse se numără situaţia României în contextul crizei europene, câteva chestiuni legate de fondurile europene, explicarea unui posibil nou program guvernamental “Experţi pentru o Românie europeană”. iar în final mai multe despre implicarea Diasporei în politica românească.

………….

“Făclia de Cluj: Uniunea Europeană este în criză, iar România nu este nici ea ferită de complicaţii de natură politico-economică. Cum se vede acest subiect de la Bruxelles?
Dan Luca: De 4 ani trăim o criză care e normal să se simtă şi la Bruxelles. Există o dinamică aparte însă în aceste luni, iar liderii europeni caută soluţii pragmatice de ieşire din criză. Cancelarul german, un pol de putere incontestabil, a declarat recent că speră ca Summitul European, programat pentru luna decembrie 2012, să reprezinte startul pentru Noul Tratat al UE, în contextul european pe care îl cunoaştem deja: sînt state membre care încă nu sînt de acord cu noile decizii de constituire a Uniunii Monetare Europene.

Făclia de Cluj: Iar România? Contăm în această dezbatere?
Dan Luca: Europa cu mai multe viteze a fost readusă recent în discuţie, odată cu discursul Angelei Merkel pe tema crizei financiare europene. România nu joacă suficient statutul de stat membru cu drepturi depline. În plus, are exemple concrete de state care au adoptat moneda euro ?i am văzut consecinţele. Ar trebui să se considere acest lucru “un avertisment pentru pregătirea atentă a unei posibile aderări la zona euro”.

Făclia de Cluj: Nu putem înţelege cum e posibil să avem un aşa scăzut procent de absorbţie a fondurilor comunitare. Ce greşeli s-au făcut ?
Dan Luca: Să vă dau un exemplu de ce nu a făcut România în perioada 2004-2006. Pentru o bună coordonare s-a înfiinţat, de exemplu în Spania, încă înainte de aderarea ţării la UE, un super-minister responsabil cu proiecte concrete de dezvoltare a ţării. Spania venea la Bruxelles cu proiecte clare şi concrete, imediat după aderarea la UE. La noi s-a considerat că intrarea în Uniunea Europeană aduce de la sine sistemul potrivit. Concluzia: ne-am fraierit singuri, neputînd să ne desprindem de managementul dîmboviţean. Nu am păcălit pe nimeni şi am ajuns codaşii clubului european.

Făclia de Cluj:  Dar există idei pentru a ieşi din situaţia aceasta?
Dan Luca: Fondurile europene sînt în strînsă legătură cu performanţele României în domeniul comunitar. Pentru racordarea ţării la UE avem nevoie de aproximativ 5.000 de români la Bruxelles şi 25.000 de persoane în România implicate în mod real în mecanismul comunitar. În prezent avem doar vreo 2.000 la Bruxelles şi maxim 10.000 în Bucureşti (în special în sectorul public).

Făclia de Cluj: Aţi înaintat recent ideea unui nou program guvernamental “Experţi pentru o Românie europeană”. Despre ce este vorba?
Dan Luca: Din cele enumerate în punctele precedente, este clar că inerţia sistemică nu duce la o rezolvare a problemelor actuale pe care le are România cu Uniunea Europeană. Trebuie intervenit rapid, organic, pentru ca actualele tendinţe să fie corectate. Este necesară în primul rînd crearea unor noi poziţii în adminstraţia românească, pe două nivele (local şi naţional), persoane responsabile în a fluidiza relaţia România – UE. Este nevoie de concursuri transparente în care cei interesaţi pot aplica, indiferent de culoarea politică. Cei care trec concursul devin “experţi pe afaceri europene”. La nivelul fiecărei prefecturi, trebuie angajaţi doi “experţi pe afaceri europene”, care raportează direct Prefectului. Unul dintre aceştia este “responsabil pentru relaţia cu instituţiile locale” din zona alocată Prefecturii respective (primărie, consiliu local, consiliul judeţean etc). Al doilea expert este “responsabil cu stakeholderii locali” (industria locală, sindicate, societatea civilă organizată, universităţi, firme de consultanţă, etc). La nivelul fiecărui minister de linie, trebuie găsiţi o serie de experţi, care relaţionează direct cu Cabinetul Ministrului. Unul dintre experţi trebuie să fie “responsabil cu relaţia cu prefecturile” (structurile locale instituţionalizate). Al doilea expert este “responsabil pe relaţia cu stakeholderii naţionali” (structurile naţionale neinstituţionalizate). În plus, pentru o mai bună coordonare a instituţiilor româneşti, este nevoie să existe în fiecare minister un expert pe afaceri europene “responsabil cu relaţia interministerială”.

Făclia de Cluj: Trăiţi în afara ţării şi se pare că Diaspora nu este încă valorificată la adevărata valoare. Aveţi o sugestie pe acest palier?
Dan Luca: România are nevoie de Diaspora sa, aşa cum Diaspora are nevoie de România. E momentul să facem marele pas în a construi ceva împreună, nu să provocăm polarizări stupide între cei din ţară şi cei din afară. Analizînd situaţia actuală a serviciilor oferite de către statul român cetăţenilor români din Diaspora (servicii consulare tot mai scumpe, o birocraţie excesivă pentru înregistrarea nou născuţilor, schimbarea paşapoartelor, traducerea diplomelor etc), dar şi complexitatea problemelor specifice comunităţii de peste două milioane de români care trăiesc în afara graniţelor ţării (drept la muncă, educaţie, familie, afaceri etc), propuneam ca soluţie politică transformarea Ministerului Afacerilor Externe în Ministerul Afacerilor Externe şi al Diasporei.

La nivelul fiecărui consulat al României să fie desemnat un expert român care se subordoneză secretarului de Stat responsabil cu Diaspora şi care gestionează exclusiv relaţia cu comunitatea românească din ţara respectivă. Tot acest expert are responsabilitatea creării Consiliului Consultativ din ţara respectivă între misiunile româneşti/serviciile consulare dintr-o ţară şi Diaspora din aceeaşi ţară, pentru o gestionare cît mai eficientă a problemelor comunităţii de români şi pentru o evidenţă cît mai clară a numărului acestora. Întîlniri formale ale Consiliului Consultativ trebuie să se desfăşoare cu o regularitate trimestrială.”

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: