sâmbătă, 3 noiembrie 2012

România demitizată

După ce acum aproape doi ani scriam despre miturile româneşti, preluând tot un material de la Forbes, iată că acum, un grec, director general în România al unei companii cu tradiţie, demitizează ţara noastrã cu sinceritate.

Educaţia românească, spune Laskaris Tsakoumakis, nu este la pământ. Acesta ar sfătui pe oricine să aleagă o facultate din România, iar masterul şi doctoratul să îl urmeze în străinătate. Grecul consideră că în România nu se învaţă prea mult şi fără rost, fiind de părere că specializarea te învaţă să reacţionezi corect, în timp ce cunoştinţele generale să prevezi.

Fiind în România de 20 de ani, nu consideră o ţară în care afacerile nu se fac cu onestitate. “Românii sunt ca şi grecii, lucrează mult pe prietenie şi relaţie personală”. “Toate rezultatele pe care le-am obţinut aici le-am produs cu echipa mea din România,  pe care nu aş schimba-o cu nicio altă echipă din vreo altă parte a lumii”.

Al treile mit detronat este cel conform căruia “producţia din România a murit de mult”. Şi ca exemplu, grecul aminteşte de unităţile industriale care produc pentru rafinării petroliere, de firmele din sfera high-tech şi de Aerostar Bacău, care deruleazã export în Brazilia.

Mitul patru, care poate sperie pe mult, “viitorul României sună sumbru”, este şi el combătut. “Tocmai datorită educaţiei lui, românul e deschis la orice, poate implementa repede tehnologii, se poate adapta”. “Viitorul României nu e puternic, e foarte puternic, poate un pic ameninţător pentru celelalte ţări din regiune”.

Românii nu au o mentalitate păguboasă, însă din păcate, lucrurile mai puţin bune se bucură de o prea mare mediatizare, consideră grecul.

La capitolul investitori, Laskaris nu este de acord cu “zvonistica” conform căreia aceştia sunt atraşi doar de mâna de lucru ieftină – “Crezi că Airbus vine pentru mâna de lucru ieftină?”. “Dacă nu există specializare de vârf, nu deschizi nici consignaţia, darămite uzina”, glumeşte, însă are mare dreptate. “În România poţi să produci orice, dar trebuie să se bată palma pe domeniile de vârf, pentru că acolo se câştigă cel mai bine”.

Şi nu cel mai puţin important, ultimul mit “desfiinţat” de grec este cel care plasează România în coada regiunii. Existând potenţialul de creştere în domenii productive, care nu stagnează la un anumit nivel precum comerţul sau serviciile, suntem de departe mult mai bine poziţionaţi decât vecinii.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: