joi, 20 februarie 2014

Dan LUCA – articol în Ziarul Financiar – “Bani din afaceri europene, nu doar fonduri europene


În recenta intervenţie din Ziarul Financiar am prezentat strategia derulãrii afacerilor de succes în Bruxelles-ul european.

Redau în continuare integral, articolul publicat joi, 20 februarie:

............

Mulţi dintre noi, când se gândesc la Uniunea Europeană se gândesc la fondurile europene, şi trec apoi de la extaz la agonie gândindu-se la procesul birocratic şi la rata de absorbţie a lor, deşi aflată în creştere în ultimul an. Dar Bruxelles-ul înseamnă, dincolo de fonduri europene, şi de pol legislativ, şi o oportunitate de business. Ca orice oportunitate însă, nu se întinde singură în faţa oricui e interesat de un "tun rapid", ci rămâne apanajul cunoscătorilor şi a celor cu viziune pe termen mediu şi lung.

Într-adevăr, la Bruxelles sunt prezente toate interesele care contează în Europa, de la cele industriale la cele sindicale, de la cele internaţionale la cele locale, de la cele politice la cele de societate civilă. Iar în amalgamul politico-legislativ se găsesc mereu interese de business, căci business-ul este influenţat de calitatea legislaţiei şi e normal să fie preocupat într-un parcurs legislativ de succes. Pentru un asemenea parcurs, nu poţi reuşi de unul singur: asta înseamnă apelul la consultanţi cu experienţă în oraş, în afaceri publice, dar şi ca expertiză tehnică; practic, oameni care să poată traduce clar şi răspicat impactul unei decizii legislative asupra unei industrii şi implicit, prin locurile de muncă, efectele asupra oamenilor. Dar un parcurs de succes mai înseamnă şi o politică de alianţe.

Ţinând cont de aceste pârghii aflate la dispoziţie, interesele româneşti, fie ele industriale sau de alt fel, ar avea de câştigat. Fie prin apelul la consultanţă în afaceri europene pentru a-şi maximiza interesele (această consultanţă însemnând apelul la oameni cu contacte, cu reţea, în oraş) fie prin alianţe cu omologi, persoane juridice sau personalităţi. Alianţa dă naştere la solidaritate şi la maximizarea potenţialului de colaborare: cu un aliat legislativ faci şi business şi găseşti noi oportunităţi de colaborare. De asemenea, prietenia se ţine cu obraz, prin vizite, prin contribuţii de substanţă la dezbateri, prin sprijin în momente cheie, prin participare sau organizare comună de evenimente; ochii care nu se văd se uită.

În momentul în care majoritatea românilor cu interese comunitare vor înţelege că o prezenţă la Bruxelles, cu caracter de informare sau reprezentare, e esenţială pentru a face faţă provocărilor legislative şi presiunilor pieţei europene - şi internaţionale, România va fi făcut deja un mare pas înainte spre calitatea de membru adult al Uniunii Europene. E important să nu ne prindă încă "adolescenţi europeni" Preşedinţia română a Consiliului UE, în 2019. Să sperăm că până atunci vom depăşi şi frica de un proces democratic normal, de lobby-ul european: e normal să îţi aperi interesele argumentat, nu e imoral.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: