joi, 6 februarie 2014

Dan LUCA – în direct la Digi24 la emisiunea Imparţial


Joi seara, de la ora 22.00, am avut plăcerea să particip în direct la o nouă emisiune televizată – Imparţial, la Digi24, răspunzând invitaţiei lansate de Luca Niculescu.

Luând cuvântul, plasam subiectele zilei în contextul anului 2014 – an dublu electoral. Pe de o parte, demisia domnului Chiţoiu, poate să fie o reacţie la decizia „de stânga” din această săptămână, cu privire la sprijinul acordat românilor pentru plata creditelor bancare, însă nu este primul ministru care demisionează, demisii au loc şi în altă parte, nu doar la noi. Recenta măsură se inflamează în dezbaterile din ţară, însă creşterea economică înregistrată de România, de 2,8%, trebuia să fie simţită până la urmă şi de populaţie.

Aminteam că urmează ca în toamnă să fie desemnat următorul Preşedinte al Comisiei Europene, iar din partea Stângii Europene, pentru ca Martin Schulz să câştige, o condiţie este ca socialiştii să câştige alegerile europarlamentare.

Explicam în acest sens procedura de întocmire a listelor de partid, cu candidaţii pentru europarlamentare, ce trebuie să cuprindă 32 de nume, finalizată cu 60 de zile înaintea alegerilor, adică până pe 25 martie. Nu este o procedură uşoară, cunosc mecanismul încă din 2009 când mi-am depus pentru prima dată candidatura, fiind vorba de 50-60 de pagini pentru fiecare membru nominalizat. E important să avem pe liste persoane care cunosc problematicile naţionale, care sunt implicit şi teme pe agenda europeană. Din păcate însă în politica românească nu există discuţii de fond şi de prea multe ori se rămâne la politica tipic „dâmboviţeană”.

România a avut argumente bune pe dosare precum Dunărea, Marea Neagră, Moldova, însă de vreo 5 ani, a intervenit prea puţin, de exemplu pe dezbaterea privind viitorul instituţiilor europene. Europarlamentarii sunt cei care trebuie să aducă dezbaterea europeană în România. Ei reprezintă repere care pot să atragă afaceri în România. Sectorul industrial e însă prea puţin prezent la Bruxelles. Niciuna dintre cele 3.000 de federaţii sectoriale existente, nu este condusă de un român. România trebuie de pe acum să îşi pregătească preşedenţia din 2019, fiind mult mai activă în Europa.

Dan LUCA / Bruxelles

 

Niciun comentariu: