luni, 17 februarie 2014

Flexibilitatea în carieră - din ce în ce mai necesară


Conform unui material Forbes, faptul că în SUA Google testează mașinile fără șofer și se estimează că în 10 ani acestea vor fi întâlnite pe străzi, poate crea panică în rândul celor care îşi câştigă existenţa din şofat. Deja în agricultură tractoarele ară singure pe baza unui program pre-stabilit și setat cu ajutorul GPS-ului.

Vor fi eliminate o mulțime de locuri de muncă pentru poştaşi, odată cu utilizarea pe scară largă a proiectului testat de Amazon, ce reuşeşte să livreze în 30 de minute cu ajutorul dronelor srisorile şi coletele către beneficiari, anticipa acelaşi material.

Nu trebuie să vă mire acest lucru. Înalta tehnologie oferă chiar şi în România posibilitatea de a solicita un taxi prin utilizarea de aplicații de pe smartphone. Dacă în ultimii ani munca angajaţilor în call-center erau bine plătite, ca urmare a acestor aplicaţii, tendinţa este de eliminare treptată a acestor joburi.

Odată cu perfecţionarea aplicaţiilor de traducere va dispărea şi nevoia de translatori, un alt motiv de panică pentru cei care au dezvoltat o carieră în acest domeniu.

Apropo de “nevoia oamenilor de oameni”, am mai scris şi cu alte ocazii, şi trebuie să recunoaştem, lumea se mişcă, iar evoluţia tehnologică a avut şi va avea mereu un impact masiv asupra societăţii.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: