joi, 17 iulie 2014

Cheia UE este la britanici: David Miliband - Înalt Reprezentant pentru Politica Externă al Uniunii Europene ?

Haideţi să vedem care este contextul zilei europene 17 iulie 2014:
-      Liderii europeni nu au reuşit miercuri, 16 iulie 2014, să ajungă la un acord privind numirea conducătorilor Uniunii Europene. Summit-ul s-a încheiat fără ca următorii şefi ai diplomaţiei UE şi preşedintele Consiliului European să fie numiţi.
-      Dacă este să analizăm din punct de vedere al comunicării europene, prestanţa de până acum a Înaltului Reprezentant pentru Politica Externă al Uniunii Europene, Catherine Ashton, a fost bună, dar fără carismă. Gurile rele spun că a fost personajul european perfect pentru a nu exclipsa unii miniştri de externe ai ţărilor membre UE.
-      Conform parităţii politice, socialiştii au dreptul de a propune următorul Înalt Reprezentant pentru Politica Externă al Uniunii Europene. Propunerea Federica Mogherini este plăcută, dar parcă Europa poate mai mult.
-      Premierul britanic David Cameron l-a nominalizat deja pe Jonathan Hill ca propunere pentru postul de comisar european din partea Marii Britanii. Propunerea sa lasă loc de interpretare, recent chiar preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, spunea despre acesta că este “radical anti-european”.
-      Tot referindu-ne la Marea Britanie, aceasta se trezeşte treptat din victoria UKIP în alegerile europene din mai 2014, iar remanierea recentă de Cabinet confirmă nevoia de nou în pregătirea alegerilor britanice din mai 2015.
-      Miza alegerilor britanice de anul viitor este imensă, Conservatorii promiţând deja – în eventualitatea câştigării alegerilor – că vor organiza un referendum de EXIT din UE.
-      Să fiu sincer, nici Laburiştii britanici nu se scaldă în ape limpezi, alegerile europene confirmând că mai este de lucru dacă vor să câştige alegerile naţionale.

E paradoxal, dar cheia dezvoltării Uniunii Europene pentru următorilor 5 ani este la nivelul clasei politice britanice. Există un moment de oportunitate, de punct nodal, în care politicienii britanici pot să dea dovadă de curaj.

Cred că dacă David Cameron l-ar nominaliza pe David Miliband ca propunerea britanică pentru comisar european, aceasta ar fi soluţia câştigătoare. Desigur Miliband este laburist, în opiziţie, iar fratele său este chiar liderul stângii britanice. Dar toţi actorii ar avea de câştigat:
-      În primul rând cetăţenii europeni – vor observa că UE doreşte cu adevărat să joace un rol mondial.
-      Marea Britanie nu va avea nici o problemă să obţină postul de Înalt Reprezentant pentru Politica Externă al Uniunii Europene – toată lumea e fericită cu Miliband la Bruxelles.
-      David Miliband a condus diplomaţia britanică şi experienţa sa practică şi politică îşi va spune cuvântul.
-      Marea Britanie este aliatul strategic al Statelor Unite, deci ce pereche mai bună s-ar putea crea în abordarea chestiunii precum Rusia.
-      David Miliband va trebuie să înţeleagă faptul că prin această manevră nu va mai deveni în viitor premierul britanic, chiar dacă fratele său va pierde alegerile din mai 2015.

Desigur veţi zice, toate bune şi frumoase, dar ce zic conservatorii britanici şi în special premierul David Cameron? Da, cel mai probabil acesta va pierde alegerile din mai 2015. Hai să fim serioşi, oricum acest lucru se va întâmpla. David Cameron are şansa însă să arate lumii (britanicilor, europenilor şi americanilor) că este un politician care crede în valori, mai presus de jocurile politicii negative de care dă dovadă de ceva timp.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: