marți, 8 iulie 2014

Dan LUCA – articol în ziarul Argeşul - Interese româneşti în “laboratorul legislaţiei europene”

Marţi, 8 iulie, ziarul Argeşul publica un nou material pe care l-am trimis de la Bruxelles. Am insistat mult pe importanţa prezenţei şi a susţinerii intereselor naţionale în “laboratorul legislaţiei europene”, şi de această dată am exemplificat cu un caz de actualitate.

Redau mai jos materialul integral:

...........

Parlamentarii români, ţinta acţiunilor de lobby din mediul privat, sunt liantul între structura naţională şi legislaţia care pleacă de la Bruxelles. 75% dintre reglementările stabilite de UE reprezintă legislaţia naţională. Şi atunci cum să nu te implici în negocierea regulilor pe care urmează să le aplici?

Dosarele europene se află în dezbatere ani buni, dar sunt chestiuni care trebuie anticipate, fiind mult mai simplu atunci când ai “receptorii” la nivel european activaţi. Implicarea puternică şi convingătoare în “temele mărunte” nu poate să nu atragă în final rezultatul favorabil. Cazul micilor, interzişi pe piaţa europeană cu un an în urmă, e cel mai palpabil exemplu pentru România.

În primăvară, Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătatea Animalelor a decis amânarea autorizării aditivilor luaţi în discuţie, până în luna iulie. “Vina noastră a fost că nu ne-am trezit foarte devreme să cerem introducerea bicarbonatului într-un produs tradiţional. Au fost discuţii sterile şi ne-am trezit că se interzice”, mai preciza Sorin Minea, adăugând că se va putea obţine o derogare de la Comisie. Din 25 iunie, micii româneşti sunt exportaţi şi comercializaţi legal în statele Uniunii Europene.

Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, sublinia la timpul respectiv: “Votul de astăzi arată că atunci când există argumente, atunci când există o bună coordonare între industrie şi autorităţile responsabile la nivel naţional şi european, rezultatele sunt pozitive. Mă bucur că serviciile Comisiei europene, în special Direcţia Generală pentru Sănătate coordonată de colegul meu Tonio Borg, au tratat cu atenţie o problemă atât de importantă pentru cei de acasă şi că, după întâlnirea de pe 20 februarie, s-au mobilizat într-un timp foarte scurt pentru a pune cererea României din nou pe agenda comitetului. Decizia de azi înseamnă nu numai că micii româneşti pot fi produşi în continuare după reţeta tradiţională, dar pot fi şi exportaţi pe piaţa europeană”.

Industria şi serviciile româneşti, sindicatele şi patronatele se confruntă zilnic cu astfel de situaţii. Afilierea în cadrul grupurilor de interese constituite la nivel european este primul pas spre Bruxelles, “laboratorul legislaţiei europene”.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: