miercuri, 2 iulie 2014

Pentru ce se poate face lobby la Bruxelles? Corn, lapte, fructe…

Interesele româneşti trebuie susţinute în Uniunea Europeană, prin toate mijloacele care ne stau la dispoziţie. Activitatea de lobby derulată prin intermediul federaţiilor sectoriale este esenţială, dar este necesară şi implicarea şi susţinerea poziţiei naţionale prin căile instituţionalizate.

Tot auzim - 75% din legislaţia naţională este stabilită la Bruxelles, dar la ce se referă acest lucru concret?

Comisia Europeană lansa de exemplu recent, un raport legat de “Pachetul privind laptele”, susţinând de asemenea că va continua dezbaterea necesară pentru a stabili instrumente suplimentare, cu scopul de a asigura dezvoltarea echilibrată a producției de lapte în Uniunea Europeană și de a evita concentrarea extremă în cele mai productive zone. Conform prevederilor Comisiei, “așa-numitul „Pachet privind laptele”, adoptat prin codecizie în 2012, vizează consolidarea poziției producătorilor de produse lactate în cadrul lanțului de aprovizionare cu produse lactate și pregătirea sectorului pentru un viitor mai sustenabil și mai orientat către piață, urmărind în special să tragă învățăminte ca urmare a crizei din 2009 a pieței produselor lactate. Statele membre au opțiunea de a face obligatorie încheierea de contracte scrise între producătorii și procesatorii de lapte. Agricultorii au posibilitatea să negocieze colectiv, prin intermediul organizațiilor de producători, clauzele contractuale, inclusiv prețul laptelui crud”. Încheierea de contracte între agricultori și procesatori a devenit obligatorie în 12 state membre, printer care şi România.

Un alt exemplu, în contextul reformei Politicii Agricole Comune, PAC 2020, luna trecută au fost stabilite alocările financiare pentru fiecare stat membru, în cadrul schemei « Fructe în şcoli ». În plus față de finanțarea distribuirii de fructe și legume în școli, fondurile vor viza pentru prima dată promovarea unor obiceiuri alimentare sănătoase. României îi revin 6,8 milioane de euro pentru susţinerea acestui proiect.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: