vineri, 4 iulie 2014

Dan LUCA – articol în Jurnal de Dâmboviţa – “Localizarea politicilor europene cu ajutorul experţilor sectoriali”

În cea mai recentă corespondenţă trimisă de la Bruxelles pentru Jurnal de Dâmboviţa am insistat pe importanţa implicării experţilor sectoriali în mecanismul de racordare al României la Uniunea Europeană.

Redau mai jos articolul apărut vineri, 4 iulie:

…………………..

Această perioadă a anului îmi aminteşte de vacanţa de vară de acum 6 ani petrecută la Cluj. După ploile de la Bruxelles, am vizitat Grădina Botanică. M-a surprins plăcut să aud că cel care coordonează acum „acest simbol al Clujului” este renumitul profesor universitar Vasile Cristea.

Combina de ani buni experienţa sa de profesor universitar din cadrul Facultăţii de Biologie şi Geologie din Cluj-Napoca, cu funcţii de mare responsabilitate precum: 1993-2000 - decan al Facultăţii de Biologie şi Geologie, 2000-2001 - cancelar general al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj- Napoca, iar în perioada 2001-2004 - prorector. Subiecte precum schimbările climaterice, situaţia pădurilor, biodiversitate, organismele genetice modificate şi biocarburanţii erau la ordinea zilei la Bruxelles.

Spontan, am decis să îl abordez pe profesorul Cristea pentru a avea expertiza unui biolog român pe aceste subiecte. L-am rugat ca în prezentare să aibă, pe cât posibil, o abordare politică, frustrantă de multe ori pentru un cercetător, şi ce a ieşit nu a fost rău deloc. Având la bază cazurile pe care le cunoaşte în domeniul său, domnul profesor sublinia că din păcate politicile naţionale ale României nu sunt foarte coerente şi nu vizează strategii pe termen mediu şi lung. Cele mai multe măsuri vin prin inerţia reglementărilor impuse de Uniunea Europeană. 

Citeam recent rezultatele unui studiu prezentat în această primăvară - cetăţenii români susţin că nu fac prea multe pentru combaterea schimbărilor climatice şi sunt convins că nici despre produsele modificate genetic nu se ştie prea multe. Consider că este imperativă implicarea şi sprijinirea mediului academic în acţiuni de informare, indiferent de sector. Deja în 2008 profesorul clujean anticipa că în Uniunea Europeană, la fel de reală precum criza ecologică este criza energetică.

Dar sunt atâtea dosare în care România îşi poate folosi eficient experienţa şi expertiza ştiinţifică şi e păcat că nu punem mai mult preţ pe asta. Reţeaua românească de racordare la mecanismul european are nevoie de specialişti sectoriali bine pregătiţi pentru a funcţiona eficient.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: