vineri, 11 iulie 2014

Dan LUCA – articol în Jurnal de Dâmboviţa – „Cum ar arăta Scoția fără Marea Britanie?”

Vă recomand o nouă corespondenţă trimisă de la Bruxelles şi publicată de Jurnal de Dâmboviţa, în care am trasat câteva din consecinţele desprinderii Scoţiei de Marea Britanie şi obţinerea independenţei.

Redau în continuare materialul apărut vineri, 11 iulie:

.............

În luna septembrie a acestui an scoţienii sunt invitaţi la vot pentru a-şi exprima opinia cu privire la independenţă faţă de Marea Britanie. Ce ar însemna ruptura de Regatul Unit? Chestiuni mult mai importante, pe lângă zvonurile apărute în presa britanică legate de cum va arăta steagul Marii Britanii fără Scoţia sau accesul scoţienilor independenţi la vizionarea programelor BBC, sunt implicaţiile economice şi financiare ale separării.

Intenţia Scoţiei de a se separa de Marea Britanie a fost descurajată recent de declaraţia fostului premier britanic Gordon Brown, care a avertizat într-un discurs susţinut la Universitatea din Glasgow că cei în vârstă vor fi mai bine protejaţi dacă rămân britanici. „Pensionarii scoţieni vor fi mai bine protejaţi atât timp cât Scoţia va împărţi riscurile şi resursele cu restul Marii Britanii”, a avertizat Brown.

Campaniei „Mai bine împreună” care se desfăşoară în prezent îşi propune să convingă alegătorii scoţieni să voteze „nu” la referendumul privind independenţa Scoţiei. În afară de pensii, fostul premier britanic a atras atenţia că „funcţionarea serviciilor de sănătate publică (NHS), dar şi crearea de locuri de muncă ar fi mai sigure sub umbrela protectoare a Marii Britanii. (...) şi o posibilă independenţă ar avea repercusiuni asupra celor 600.000 de slujbe care depind de companiile britanice sau care sunt legate de exporturile Marii Britanii”.

„Dezbaterea reală se axează pe două viziuni scoţiene privind viitorul Scoţiei: cea naţionalistă, bazată pe ruperea tuturor legăturilor cu Marea Britanie, şi a noastră, care se bazează pe un parlament scoţian puternic, susţinut de un sistem de acordare şi repartizare a fondului de riscuri şi de resurse pentru întreaga Marea Britanie”, a explicat el.

Prezentată anul trecut, „Analiza Scoţia: Moneda şi politică monetară” subliniază că în situaţia actuală, luând în considerare poziţiile liderilor celor două ţări, singura soluţie de obţinere a independenţei pentru Scoţia este adoptarea monedei europene. În cazul obţinerii independenţei, politica monetară scoţiană ar urmă să fie schimbată.

Variantele posibile sunt însă patru la număr: fie se păstrează lira sterlină în continuare, se utilizează în paralel atât lira cât şi euro, se adoptă euro, sau se lansează o nouă monedă, naţională. Astfel, a treia opţiune ar fi singura alegere realistă, care evită o anumită formă de dependentă fată de Marea Britanie.

În plus, o eventuală negociere de aderare la Uniunea Europeană pentru Scoţia ar impune implicit şi adoptarea, mai devreme sau mai târziu, a monedei europene comune. Dar se iscă o nouă dezbatere, ţinând cont de declaraţia preşedintelui Barroso, potrivit căreia orice stat nou format va trebui să îşi relanseze candidatura pentru a deveni membru UE.

În contextul în care Scoţia ar obţine independenţa faţă de Marea Britanie, ar fi nevoită să înceapă un proces de aderare la Uniunea Europeană?

Dan LUCA / Bruxelles







Niciun comentariu: