luni, 12 august 2019

Vacanţã la Marea Balticã. 5 capitale.


Dacã anul trecut hotãram sã petrecem vacanţa de varã în sudul Africii, anul acesta a fost dedicat ţãrilor din jurul Mãrii Baltice. Timp de 18 zile am dormit în 9 locaţii diferite, am utilizat 4 vapoare ca mod de transport, dintre care douã de noapte. În fiecare din cele 5 capitale vizitate am reuşit sã alerg aproximativ 5km, sã beau o bere localã şi sã ne relaxãm pe plajele din apropiere. Câteva impresii despre fiecare oraş vizitat:

Copenhaga
Ø  Foarte plãcut oraşul, în special zona din jurul canalului. Vara e o adevaratã plãcere sã îţi intinzi prosopul pe iarbã, sã înoţi în canal, iar o bere ieftinã achizitionatã de la magazinul alimentar îţi face dupã masa şi mai relaxantã. Cam aceeaşi senzaţie pe care o aveam ca student în timpul vacanţelor de varã din Parcul Babeş clujean, in jurul bazinului descoperit.
Ø  Faleza oraşului este superbã, kilometri întregi de promenadã.
Ø  Mica Sirenã e centrul de gravitaţie turisticã, un fel de Manneken-Pis danez.
Ø  Turnul Rotund a fost construit ca un observator astronomic, dar este interesat de vizitat în special datoritã modului de acces pe platforma care oferã panorama oraşului.
Ø  Pentru amatorii de parcuri de distracţii cu siguranţã Tivoli este ceva de vizitat. Este considerat sursa de inspiraţie pentru DisneyLand.
Ø  Desigur oraşul este scump, dar se poate mânca ieftin şi în capitala danezã. Restaurantele sunt cam la acelaşi preţ ca în Schuman-ul bruxellez.

Stockholm
Ø  Dacã treci faimosul pod Oredund pânã la Malmo şi continui câteva sute de kilometri pe coasta suedezã, ajungi în cateva ore la Stockholm.
Ø  Excelent muzeul Vasa, construit în jurul unui vapor din secolul al 17-lea.
Ø  E important de vizitat clãdirea primãriei orasului, locul decernãrii preimiilor Nobel, dar şi de urcat cele 360 de trepte ale Turnului Primãriei.

Helsinki
Ø  17 ore într-un vapor de noapte e de încercat. Un adevarat hotel plutitor de 200 m lungime, navigând printre insulele suedeze şi finlandeze.
Ø  Insula fortareaţa Soumenlinna e recomandabilã pentru a înţelege mai bine istoria Finlandei.
Ø  Catedrala din Helsinki este mãreaţã şi pare deasupra oraşului.
Ø  Esplanadi este un loc plãcut de plimbare, aduce un pic a Ramblasul din Barcelona.

Tallinn
Ø  80 km şi doar douã ore separã capitala Finlandei de cea a Estoniei.
Ø  Oraşul este desosebit, centrul vechi e precum o cetate, iar asemãnarea cu cetatea Sighişoara este ceea ce frapeazã.
Ø  Viru Gare e porta de intrare, iar numeroasele turnuri trebuie urcate pentru a admira o panoramã a de vis.
Ø  Kiek in de Kök Fortification Museum meritã vizitat în special pentru a parcurge buncãrul oraşului. Dacã în rãzboi era folosit ca loc de adapost pentru civili, în timpul Rãzboilului Rece era şi mijloc de propagandã împotriva “bombelor atomice americane”, concept întâlnit recent şi în Tirana.
Ø  Catedrala Nevsky este impunãtoare, semn cã ordodoxia e puternicã în aceastã ţarã.
Ø  Muzeul Marinei este ceva impresinant. Un submarin estonian construit în 1937 este punctul forte al aceastui muzeu deosebit de interactiv şi modern. Este de fapt un elogiu adus anilor ’20 si ’30 când Estonia era o ţarã independentã.
Ø  Dacã sunteţi adepţii unor senzaţii tari, vã recomand Axtonia, poligonul de aruncat la ţinta cu toporişca.
Ø  Portul oraşului este împânzit de magazine uriaşe de unde se poate achiziţiona alcool ieftin. Este modul perfect de a atrage turiştii din ţãrile Scandinave. Nu întâmplãtor sunt 13 curse zilnice de Helsinki.

Riga
Ø  Şoseaua cu douã benzi, nu autostrada, leagã Tallinnul de Riga.
Ø  Clãdirile vechi, care pãstreazã încã parfumul epocii, sunt de admirat: Casa celor 3 fraţi, Casa Capetelor Negre sau Casa cu Pisici Negre.
Ø  Muzeul KGB este gãzduit de fostul sediu al temutului oragan de represiune. Intitulat “The Corner House”, e amintirea vie a unei perioade grele pentru Țãrile Baltice.
Ø  Orasul atrage mulţi turişti şi îmi reaminteşte de Praga anilor ’90. Important este sã gãsiţi restaurantele autentice, în care mâncarea letonã este fantasticã. Încercaţi de exemplu Pelmeni XL. Amatorilor de bucãtãrie rusã le recomand restaurantul “Unchiul Vanya”. Ce ziceţi de o vodcã din hrean sau clãtite cu caviar şi smântânã?
Ø  Piaţa din Riga e ceva special. În special sutele de kilograme de caviar cumpãrate zilnic.
Ø  Dacã sunteţi amatori de concerte de muzicã  simfonicã, vã recomand Catedrala din Riga.
Ø  Plaja de la Liepaja  e un fel de Mamaia a Letoniei.

Dan LUCA / reîntors în BelgiaNiciun comentariu: