miercuri, 16 august 2023

O lunã în Vietnam, Laos și Tailanda



C
a și familie, ne place să petrecem vacanţa de varã în locuri noi, pe care nu le-am vizitat încă. Avem că obiectiv principal să călătorim cu întreaga familie, dar și să stăm cel puțin trei săptămâni împreună. Planificăm totul cu zece luni înainte pentru a obține vizele de intrare în anumite țări, a avea prețuri decente la biletele de avion sau a obține rezervări convenabile la hotele.


Merită să vizitezi Sud-Estul Asiei? Cu siguranță! Noi am fost aproape o luna în 3 țări (Vietnam, Laos și Tailanda), am călătorit cu 6 avioane, 3 trenuri, vaporașe, autocare, taxiuri și am avut 11 locuri de cazare (hotele, motele sau campinguri). Da, destul de aproape de conceptul de backpackers în Asia!


Mesajul acesta are ca scop să îmi amintescã cu plăcere de una dintre cele mai frumoase vacanţe, dar și să ajute eventual pe alții pentru a avea anumite repere.


Cuvintele cheie ale Asiei de Sud-Est: înotat cu elefanți, peisaje fantastice, cultură profundă, umiditate sufocantă, mâncare incredibilă, prețuri inimaginabile!


Schematic, câteva idei din "raidul nostru asiatic".

 


Asia de Sud-Est prin Bangkok


Cel mai rentabil pentru a ajunge în Asia de Sud-Est este prin Bangkok. Iar cea bună conexiune este prin Dubai cu Emirates.


Desigur, știam că este sezonul ploios, dar acum e vacanța copiilor, deci nu prea am avut de ales. Totuși, nu regretăm alegerea, natura e fantastică în această perioadã, sunt mai puțini turiști, iar ploaia este caldă, de multe ori binevenită chiar...



Bangkok

Un oraș enorm, cu aproape 10 milioane de locuitori. Templele religioase sunt de vizitat, cel puțin trei dintre acestea: Wat Pho (cu statuia lui Buddha alungit), Wat Arun (cu stupa impresionante) și Wat Saket (cu cele 344 de trepte).


Statuia Big Buddha este fantastică, e de alocat timp pentru acest monument.


O excursie cu vaporașul pe canale este recomandabilă pentru a vedea casele construite pe apă, de genul celor din Vene
ţia.


Râul Chao Phraya este majestos, asemănător c
a stil cu Dunărea la Budapesta.


Restaurante sunt fie cu mâncare ieftină sau incredibil de ieftină. C
a orientare, un euro/persoană. Prețurile incredibile sunt și la cazare, ceva de genul 10 euro / noapte / persoană în motel.


Experien
ţă culturală este duminică în JJ Weekend Market. Se pot cumpăra lucruri interesante, inclusiv tricourile locale la un euro.


Metroul este în mare ordine și de precizie japoneză.


Stația de tren e precum o farmacie, mai ales că partea internațională a fost inaugurată doar în ianuarie 2023.



Laos

Cu un tren de noapte (cușetă) am ajuns până la frontier
a dintre Tailanda și Laos. Vreo 10 ore de drum, asemănător cu un Cluj - București în vremuri bune.


Republica Populară Democrată Laos are 8 milioane locuitori. Ei zic că 90% sunt ca și tailandezii.

Țară devenită independen
tã de Franța în 1953, iar din 1975 a devenit socialistă. Zicea un localnic: "Am scăpat de rege, ne-am eliberat, a venit partidul comunist". O narativă din Laosul anului 1975, asemãnãtoare cu cea din România anului 1947.


Capital
a este în Vientiane, doar din 1975, simbolisticã pentru noua putere. O rămășiță a trecutului este Arcul de Triumf, după modelul parizian, dar lăsat acum în paragină.


O senzație specială. E fantastică alergarea la ora 7 diminea
ţa pe faleza fluviului Mekong.


Turismul nu implică doar vizitarea locurilor relaxante. Un loc educativ, despre istoria dureroasă a Laosului, este muzeul COPE Visitor Center. O poveste a trecutului celei mai bombardate țări din lume și un prezent dureros despre zeci de mii de oameni care accidental calcă pe bombe neexplodate încă.


Le Cattitude Cafe... o cafenea plină cu pisici aristocrate... relaxare... Conceptul e pornit din Taiwan, a devenit popular cu turiștii japonezi. Inițial erau pisici de pe stradă, adoptate. Era ideea că plăteșți un pic mai mult la cafea, un proiect social la bazã.



Trenul rapid din Laos


A fost lansat în decembrie 2021, iar gara este c
a un aeroport. Este prima linie de tren a țării, nimic nu exista la capitolul feroviar înainte de 2021, totul a fost construit de la zero...


Linia a fost realizată de China și face parte din planul chinez de a lega China de Bangkok pe cale ferată. Cei 300 km între Vientiene și Luang Prabang sunt parcurși în nici două ore.



Luang Prabang


Lu
ang Prabang a fost până în 1975 capitala Regatului Laos. A rămas un orășel plăcut cu doar 56.000 de locuitori.


Alms ceremony - este o tradiție de lungă durată în cultura budistă din Laos ca oamenii să dea pomană sau donații către călugării din templele din oraș. Totul se petrece în fiecare zi, la răsăritul soarelui, și a devenit atrac
ţia turistică de top din Luang Prabang.



Jungla tropicalã


Am mers cu barcă pe râul Nam khan, până la cascada Tad Sae.


Laos este țara elefanților! Au mai rămas doar 1200 de elefanți în Laos. 400 dintre aceştia sunt acum domestici, precum câinele sau pisica. Am trăit o zi cu elefanții, iar senza
ţia e fantastică. Am dat de mâncare din mânã, am mers vreo două ore pe elefant, am făcut baie cu elefantul în râul Mekong.


Croaziera pe Mekong river este perfectă, mai ales că am vizitat și Whisky Village, unde am degustat băutura locală, un fel de țuică făcută din orez.


Viaț
a e grea în această țară săracă. Un șofer de taxi mi-a explicat că e născut într-un sat izolat. Din oraș mai are două ore cu un microbus și apoi patru ore de mers pe jos prin junglă. Salarul este de 30 dolari pe lunã, 7 zile de lucru pe saptãmânã. Se începe cu munca în restaurant, pentru experință. Pentru cei din Laos, pașaportul este scump, aproape nimeni nu iese din ţară.


Cea mai mare atracție turistică din Laos este Tat Kuang Și, cascada în trepte în plină junglă tropicală. În plus este o senzație de paradis în a înota în ap
a albăstruie a lagunelor.



Hanoi

După un zbor plăcut de o orã de la Luang Prabang, ceva de genul Cluj - București, cu Lao Airlines, am ajuns în capitala Vietnamului.


Catedrala St. Joseph este izolată în agresivitatea orașului... amintește mai mult de trecutul
ţării.

Masoleu lui Ho Chi Minh este locul cel mai solemn din oraș.


Trecerea de pietoni este lupta între pietoni și motociclete. Asta cu motocicletele trebuie explicată bine, reprezintă sensul Hanoiului. Imaginați-vã mii de oameni care ies de la un meci de fotbal. Dar toți pe motociclete, care merg în toate direcțiile și tot timpul. Acesta este oraşul...


Hanoi's street train... ceva special... bem o cafea cu ou și trenul trece la 50 cm de noi... o atracție turistică cu adrenalină.


Water Puppet Show... Foarte interesant în a combin
a teatrul de păpuși cu apa. În Hanoi este cea mai bună reprezentare a acestui gen de spectacol, preluat acum și în alte 40 de țări.

Alergare în Hanoi. Ora 7 dimineață, 30 de grade și 90% umiditate. Mii de oameni aleargă în același timp. Foarte bun traseul din jurul lacului Hoan Kiem, din Old Quarter.


Două zile pline în Hanoi... străzi invadate de motociclete, dans pe stradă, steaguri comuniste, pagode, artiști ai poporului, sportul pentru toți, comercianți, lacuri...


Colțul unde se vorbește englez
a cu străinii, în parc, seara. Părinții sunt bucuroşi pentru copii, studenții fac poze cu stãinii... cred că e tema de vacanţă cu credite academice.


Bere
a belgiană e foarte vizibilă. Chimay sau Hoegaarden sunt mult mai ieftine în puburile vietnameze decât în cele din Belgia.



Insula Cat Ba


Zi fantastică în Ha Long Bay... zona devenită celebra și datorită filmului James Bond din 1997. A înota în aceste ape e ceva fantastic, iar peisajele unice.


Ferme piscicole plutitoare sunt un concept bine implementat. Datorită creșterii numărului de turișți, Vietnamul nu mai exportă nici un peşte către China c
a acum 25 de ani.



Vietnam

Ora 6 dimineață. 28 de grade și 87% umiditate. Se lucrează deja la greu în agricultură...


Salarul unui profesor de liceu este de 200 dolari/lunã...


Motorin
a este cam pe la 80 eurocenţi un litru.


Autostrăzile sunt goale. Scumpe, majoritatea vietnamezilor au doar motocicletă și nu intră pe autostrăzi.


Străinii nu sunt lăsăți să conducă mașini în Vietnam.



Ninh Binh


O experien
ţă interesantă în Vietnam... o grevã! Cea a barcagiilor care îi plimbă pe turiști pe faimosul lac Tam Coc din Ninh Binh. Iar greva a început pe 9 iulie 2023, acum trei sãptãmâni...

Trang An... peisaje șocant de frumoase, străbătute cu barc
a. Nu întâmplător aici s-a filmat King Kong în 2017. Iar peșterile sunt numeroase și lungi, una chiar de un kilometru.


Alergarea de dimineață într-un loc de vis. Cel mai fantastic loc unde am alergat vreodată. Cald și foarte umid, la ora 7 dimineața...


Creveții sunt prezenți, îmi amintesc de cipsurile copilăriei din România anilor '80.


În august este perioada de vacanță școlară în Vietnam, de aceea aveam mulți turișți din țară.

Foarte prezen
tã biserica catolică în unele zone.



Phong Nha


După un drum de 400 km (7 ore) am ajuns în alt orășel vietnamez.


Am încercat vinul vietnamez... Îmi place felul cum e servit la restaurant. Sticl
a de plastic îmi amintește de studenția clujeană... Gustul vinului? Nu cred că a văzut strugurele, dar fructele locale sunt bune și pentru așa ceva...


Parcul Național Phong Nha Ke Bang este un loc impresionant cu cea mai mare peșterã din lume - Paradise Cave. Păstrând proporția, îmi amintesc cu mare plăcere de Peștera Urșilor, vizitată cu școală acum vreo 40 de ani.


Ferm
a în Vietnam... cu raţe și bivoli. Un nou concept turistic care ia mare avânt aici.



Paralel
a 17


Senzație complesitoare să atingi istoria destul de recentă a lumii. Un oraș/buncăr, care a adăpostit pentru câțiva ani sute de persoane. Zona demilitarizată a divizat țar
a între 1954 și 1976. Podul Dakrong e impresionant...




Orașul Imperial Hue


De unde și până unde imperial în Vietnamul comunist? Datorită faptului că până în 1945 Hue era capitala imperială a Vietnamului. Câteva obiective interesante: Hue Imperial City (The Citadel), Pagod
a Thiem Mu, Croaziera pe Râul Parfum.


Am citit și despre faptul că Bătălia de la Hue 1968 a fost cea mai sângeroasă din războiul din Vietnam.


Dacă tot mâncăm de vreo două săptămâni mâncare vietnemezã, am mers la școală să învățăm și noi arta gătitului... Am fost diminea
ţă la piață cu maestrul. Ceea ce am achiziționat, am gătit apoi împreună... Nem Lui a incredibil, dificil de explicat gustul unic.



Trenul din Hue


Garã modestă, ruptă din boemia secolului 20, dar cam la început de secol. Da, cam ca și cea din Cluj.


Trenul e ok pentru două ore, dar nu e punctul forțe al țării. Mai ales
la clasa a doua...


Ne relaxăm apoi două zile pe plaj
a An Bang... ceva de vis! Una dintre cele mai bune locuri din Centru Vietnamului.



Hoi An


Lampioane în centru vechi al orașului Hoi An. O feerie demnă de Las Vegas! Orașul este cunoscut ca fiind orașul lampioanelor. A rezistat intact războiului și a devenit un simbol al culturii din
Vietnam.


E deja de notorietate că o mare parte din producția mondială de confecț
ii este produsă și în Vietnam. Din această cauzã există și o nișă turistică dezvoltată de ani buni. Concret, stai două zile într-un oraș în Vietnam și îți faci și un costum la comandă. În prima zi mergi la croitor şi comanzi, a doua zi la proba, iar în ultima zi e totul gata... 500 de astfel de croitorii sunt doar în An Hoi...



Un top al mâncãrilor din Asia de Sud-Est

 

Vietnam
1. Nem Lui (Hue)
,

2. Buncha (Hanoi),

3. Cao Lau (Hoi An),

4. Pho (Hanoi),

5. Caracatiţã (An Bang),

6. Caprã (Nihm Binh).

 

Laos
1. Or lam (Luag Prabang),

2. Raţă,

3. Clătite cu mango.



Dubai... cireașa de pe tort


Așa cum ziceam, cel mai rentabil pentru a ajunge în Asia de Sud-Est este prin Bangkok. Iar cea bună conexiune este prin Dubai cu Emirates. Aşa am ajuns să revedem Dubaiul după nici doi ani. Normal am profitat și am stat 24 de ore aici, între două avioane, cum se zice.

Dan Luca / reîntors în Belgia

 

Niciun comentariu: