vineri, 8 martie 2024

Agenda 2024-2029: Ce este nou pentru educația europeană?


Tema educației europene revine constant în atenția mea, iar cu cât aprofundez mai mult acest subiect găsesc energia de a continua această cercetare aplicată.

 

În martie 1999, în calitate de vicepreședinte al Asociației Studenților Europeni (AEGEE-Europe), organizam în Parlamentul European de la Bruxelles dezbaterea “Educație pentru anul 2020”. Poate surpinde ceea ce zic, dar atunci erau anii de glorie ai educației europene. Se întâmpla ceva, în mod concret, cu impact pentru toți. Spun asta fiindcă prin semnarea Declarației de la Bologna s-a sincronizat învățământul superior din țările europene, prin trecerea la un sistem educaţional 3 + 2 + 3 (3 ani de facultate + 2 ani de master + 3 ani de doctorat), în locul a 4 + 1 + doctorat, cu variantele de rigoare în funcţie de disciplina de studiu, Tot atunci a ajuns la maturitate sistemul de mobilități studențești (Socrates/Erasmus), lansat la sfârșitul anilor 1980.

 

Mi-am continuat cercetarea, iar teza mea de doctorat a fost despre educația europenă, programe educaționale, dar mai ales despre cum putem aduce noul, inovația, în educația europeană. Am pornit cercetarea de la o reflecţie asupra necesităţilor în educaţie, în care un mare număr de europeni nu percep încă termenul de „cetăţean european”; prezentele programe educaţionale comunitare implicând doar un număr limitat de beneficiari, iar sistem educaţional nu integrează suficient educaţia formală, informală şi non-formală. 

 

În ultimele luni am interacționat foarte bine cu eurodeputatul Victor Negrescu, Vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Educație, dar și cu actualul Comitet Director al AEGEE-Europe. Am propus să organizăm împreună o dezbatere, tot în interiorul Parlamentului European, pe tema "Agenda 2024-2029: Educație". Mi-am asumat responsabilitatea să coordonez și să moderez evenimentul, de data aceasta în calitate de Vicepreședinte pentru Inovaţii Strategice la Euractiv. Pentru a da consistentă conferintei, studenții europeni au redactat un raport despre cum văd ei educația europeană prezentã și ce acțiuni concrete se pot întreprinde. Am profitat de agenda publică, primăvara anului 2024 fiind un moment potrivit pentru a vedea cum este privită Europa prin prisma educației, dar și pentru a propune acțiuni concrete pentru mandatul european 2024-2029.

 

Principalele concluzii se pot vizualiza acum în comunicatul de presă publicat după eveniment, dar și în articolul semnat de Victor Negrescu și Kirsten Broekema, preşedinta AEGEE-Europe.

 

S-au conturat trei recomandări interesante :

1.    Comisia Europeană trebuie să își concentreze prioritatea strategică în perioada 2024-2029 pe o dezvoltare a educației europene, e nevoie de un NOU SALT în acest domeniu precum cel realizat în anii 1990. Ideea unui vicepreședinte al Comisiei Europene responsabil cu educația poate da un semnal clar tuturor.

2.    Participanții la eveniment au salutat, de asemenea, propunerea de a avea în viitor  un An European al Educației.

3.    Pentru a acorda educației europene importanța necesară, s-a sugerat lansarea unei Conferințe Interguvernamentale (IGC) în primăvara lui 2025 pentru a prezenta viziunea integrată a statelor membre și a UE cu privire la perspectiva educațională cu orizont 2040.

 

Lupta continuă…

                                                                                               

Dan LUCA / Bruxelles

 

 

 

 

 

Niciun comentariu: