duminică, 4 martie 2012

Dan LUCA – articol în Cariere – “Stagii de formare în capitala Europei”

Într-un recent articol publicat de Cariere, am subliniat din nou importanţa practicii în capitala europeană pentru cei care sunt interesaţi de afacerile europene.

În continuare puteţi citi materialul integral:

...........

De câţiva ani am dezvoltat un curs intitulat “Tehnici de comunicare în UE”, pe care îl predau la universităţi din Bruxelles, dar şi masteranzilor din Gorizia (Italia) sau din Bucureşti. E o mare plăcere să întâlneşti studenţi pasionaţi de studiile europene, chiar dacă majoritatea dintre ei nu au fost încă în capitala Europei.

O idee pentru liderii politici europeni: lansaţi un program european în care orice universitate care oferă cursuri despre istoria UE, instituţii comunitare sau politicile europene să poată “să îşi aducă studenţii” în Bruxelles-ul european pentru o săptămână de prezentări intensive. Agenda nu trebuie să includă doar clasicele vizite la Parlamentul European sau Comisia Europeană. Arătaţi-le tinerilor europeni cum sunt reprezentate la Bruxelles statele şi regiunile, sub ce formă îşi prezintă interesele corporaţiile şi grupurile de interese, care sunt abordările corespondenţilor de presă.

În România sunt zeci de facultăţi de studii europene, dar nu am auzit de nici o programă universitară în care studenţii lucrează măcar câteva zile la Bruxelles. Poate prin astfel de iniţiative academice putem să dezvoltăm şi noi un adevărat mecanism “reality EU”, iar, în timp, să avem resurse umane suficiente pentru a avea o adevărată prezenţă românească în capitala Europei.

Observ tot mai mult tendinţele de “specializare-dublă” în cadrul învăţământului superior: e timpul ca “ştiinţa” afacerile europene să se combine cu alte specializări, precum ştiinţele comunicării. Este pe aceeaşi linie cu oferta celor de la Gorizia (comunicare şi afaceri europene), dar şi pe ideea MBA-ului de la UBI (pregătirea specialiştilor în administrarea afacerilor, dar şi în lobby-ul european).

Consider că un curs despre tehnicile de comunicare europeană trebuie să atingă o paletă largă de subiecte, plecând de la înţelegerea temeinică a unor noţiuni ca sfera publică, identitatea şi valorile europene, istoria politicii de comunicare a UE, diplomaţia publică şi bineînţeles despre sursele de informare şi mijloacele de comunicare în UE. Pe lângă înţelegerea teoretică a tehnicilor de comunicare ale UE, practica desfăşurată la Bruxelles este indispensabilă, aşa cum au înţeles multe universităţi de renume din statele membre.

Un stagiu de pregătire în cadrul unei organizaţii ajută mult un candidat în competiţia pentru obţinerea unui job. Subiectul stagiilor este şi la Bruxelles de actualitate, unde existã tineri care au efectuat şi până la 5-6 stagii deja (unele chiar neplătite). Deşi pretenţiile iniţiale sunt mari, având în vedere cererea şi oferta se poate spune că este multă forţă de muncă in capitala comunitarã, calificată, dar şi ieftină în acelaşi timp. Bătaie mare se dă la intrarea pe piaţă Bruxellesului european care oferă atât de multe şanse de promovare şi dezvoltare pentru cei care găsesc în timp nişa favorabilã.

Tinerii, un potenţial atât de valoros, dar nu întotdeauna cu experienţă practică suficientă la finalizarea studiilor, au nevoie de o “întâlnire” reală cu ceea ce înseamnă domeniul în care doresc să lucreze.

Există programe de practică în cadrul instituţiilor europene, de multe ori bine plătite pentru un tânăr fără prea multă experienţă, însă să fim sinceri, nu poate fi loc pentru toată lumea. Să nu uităm însă celelalte entităţi din capitala comunicare care îşi desfăşoară activitatea în afaceri europene – grupuri de interese, organizaţii neguvernamentale, reprezentanţe regionale, firme de consultanţă sau think-thank-uri, şi care sunt o variantă foarte interesantă de a înţelege cum merg lucrurile la centru.

Dan LUCA | Bruxelles

Un comentariu:

Anca spunea...

Niste propuneri foarte interesante pe care le aprob din 2 ipostaze diferite: cea de student care a facut 2 stagii in Bruxel si care mi s-au dovedit foarte utile ulterior, dar si din perspectiva de reprezentant al unei asociatii europene de reprezentare a intereselor inBruxel: avem nevoie de stagiari si am fi interesati sa ii primim in cadrul unui astfel de program in care am putea identifica usor persoane bine formate.