marți, 6 martie 2012

Mai mult de 10% plecaţi

Rezultatele recensământului au fost intens mediatizate, nu intenţionez să le reiau, dar vreau să subliniez procentul de peste 10% al românilor care traiesc în Diaspora. Directiva europeană după care sunt realizate toate “numărările” europene de persoane a impus pentru prima dată României ca la recensământ să ia în calcul populaţia din afara graniţelor ţării.

Cifrele celor plecaţi nu sunt însă 100% exacte, cei plecaţi de mai puţin de 12 luni, nefiind adăugaţi. Oricum, răspunsurile rudelor şi ale vecinilor sunt discutabile, după ce în timpul perioadei de recenzare au existat tot felul de comentarii cu privire la persoane care încercau să-i convingă pe respondenţi să spună că rudele lor din străinătate au plecat de mai puţin de un an şi pentru doar câteva luni. O altă cauză care denaturează rezultatele este estimarea conform căreia un milion de români sunt plecaţi de multă vreme cu toată familia, astfel încât n-a avut cine să-i declare, după cum precizează INS.

În prezent, oficial, 901.435 de români sunt în Spania şi încă aproape 900.000 în Italia. Neoficial, numărul românilor din peninsulă este de peste 1,1 milioane.

În aceste condiţii cum să “renegi“ românii din Diaspora? ... când numărul lor trece bine de 2 milioane. Părerea şi implicarea lor contează, iar princiipiile greşite care îi condamnă că au plecat trebuie eliminate.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: