joi, 1 martie 2012

De la avatarele integrării la strategiile dezvoltării

Ziarul Făclia a publicat zilele acestea două materiale interesante legate de dezbaterile sub titlul “România, încotro?”, susţinute de Vasile Puşcaş în cadrul unei conferinţe organizate recent la Cluj.

În prima parte Puşcaş vorbeşte despre starea economiei româneşti, în raport cu celelalte state membre UE. Deşi din 2008 până în prezent România a decăzut mult în majoritatea clasamentelor, fostul negociator recunoaşte că ţara este într-o situaţie de criză, de anormalitate, însă îşi păstrează optimismul în ceea ce priveşte viitorul - “dacă avem un pic de minte atunci să reconstruim proiectul de România. Pentru că eu nu cred, aşa cum merg unii bocitori pe la tot felul de microfoane, că România nu mai are şanse, că România este afundată în aşa fel că nu-şi mai poate reveni. Fireşte, sîntem într-o situaţie de criză economică, şi n-aş putea să încep decît cu o radiografie a stării economice şi sociale din România”.

Al doilea articol explică de ce este întemeiată afirmaţia diplomatului francez care spunea recent despre România “aţi ajuns la o stabilitate de cimitir, pentru că sunteţi la un nivel foarte jos. Este stabilitate în sensul că nimic nu mai mişcă”.

Nu vreau să descurajez pe nimeni, însă dacă Vasile Puşcaş a pus o etichetă atât de dramatică României, se pot trage concluzii că situaţia ţării este cu adevărat gravă. Iar lucrurile trebuie să evolueze!

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: