duminică, 29 aprilie 2012

Educaţia pe agenda European Business Summit 2012


La recentul  European Business Summit,  Jürgen Thumann, preşedintele  BusinessEurope (Patronatul European), afirma că Europa trebuie “să educe în vederea angajării”, în contextul în care în prezent sunt peste 4 milioane de posturi vacante, iar candidaţii nu pot aplica neavând aptitudinile necesare.

Exemplele pozitive la acest capitol sunt ţările care au introdus modelul german, care îmbină pregătirea teoretică cu practica – Austria, Elveţia şi Danemarca. Propunerea lui Thumann este de a asigura susţinere financiară europeană pentru statele membre care încep reforma sistemului educaţional naţional în acest sens.

Deşi costisitor, sistemul dual de pregătire a absolvenţilor îşi demonstrează eficacitatea prin succesul industriei germane, cu tradiţie în pregătirea vocaţională a angajaţilor. Mă întreb, în România, unde schimbările din ultimii ani au buimăcit sistemul de învăţământ nu ar fi mult mai normal să se apeleze la o metodă de înnoire a acestuia prin susţinerea parteneriatelor între instituţiile de învăţământ şi sectorul privat?

Dan LUCA / Bruxelles 

Niciun comentariu: