joi, 26 aprilie 2012

Eurobarometru grãieşte despre România şi UE


Dacă este să analizăm rezultatele unui recent Eurobarometru, unul din cinci români consideră că este foarte bine sau bine informat pe teme europene, în timp ce trei din patru români cred că sunt slab sau foarte slab informaţi la acest capitol. Cu toate acestea, fenomenul are aceeaşi amploare şi în celelalte state membre.

Televiziunea rămâne principala sursă de informare pentru cetăţenii europeni. Dacă în ceea ce priveşte informarea pe teme europene din surse online sau Radio nu prezintă diferenţe majore între statele UE, românii consideră presa scrisă o sursă mai puţin importantă – doar unul din opt declară că găsesc în ziare chestiuni legate de Uniune.

Studiul abordează şi tema Strategiei Europa2020, despre care românii cred că modernizarea pieţelor de muncă în vederea creşterii nivelului ocupării forţei de muncă ar fi cea mai importantă măsură. La acestea se adaugă în orginea importanţei, iniţiativa de "a îi ajuta pe cei săraci şi excluşi social şi a le permite să joace un rol activ în societate" şi “sprijinirea unei economii care utilizează mai puţine resurse naturale şi emite mai puţine gaze cu efect de seră”.

Evident, românii şi-au manifestat şi cu această ocazie interesul în privinţa libertăţilor de circulaţie, dreptului de a locui, de a învăţa şi a munci în celelalte state membre UE.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: