miercuri, 13 februarie 2013

Cine decide în UE?

Citind şi analizând raporul realizat după Summitul european de săptămâna trecută, concluzia este că influenţa a trei mari state din UE contează enorm în luarea deciziilor la nivel comunitar. Evenimentele ce au marcat agenda în 2012 au demonstrat că Germania, Marea Britanie şi Franţa sunt cele care “fac cărţile” în continuare în Uniune, alimentând decalajele influenţei între UE3 şi statele “mici”.

Ieşirea în faţă a vocilor altor state nu este văzută de fiecare dată cu ochi buni: neaşteptata alianţă între Danemarca şi Irlanda a fost criticată, iar în funcţie de politicile în care s-au manifestat mai intens interesele naţionale au creat noi “blocuri” - Austria, Belgia, Estonia şi Irlanda, pe de o parte, în Securitate şi Apărare; Franţa, Marea Britanie, dar şi Belgia, Bulgaria, Finlanda, Irlanda şi Suedia, în controlul armamentelor.

Perfect adevărat că efectele jucătorilor multipli se resimt mult mai intens asupra statelor mici decât asupra celor “mari”. În finalul materialul Euobserver, autoarea spunea că efortul statelor mici manifestat în ultima perioadă alimentează speranţa că în timp diversitatea europeană va contribui la impactul UE la nivel global.

Viitorul UE nu trebuie scris doar de liderii Europei, ci şi prin manifestarea influenţei ţările membre mici şi mijlocii.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: