vineri, 22 februarie 2013

Eurodeputaţii şi puterea României în UE

În contextul în care mai multe ţări pierd câte un loc de eurodeputat în Parlamentul European, fiind vorba, în general, de state mici, ţările puternice din Uniune îşi păstrează numărul actual de fotolii în legislativul european, excepţiei făcând doar Germania, în cazul căreia, în loc de 99 de eurodeputaţi, va ajunge la 96 - cifra maximã admisă.

România poate pierde la rândul său, cel puţin un loc în legislativul european, dacă nu chiar două. Procedurile de calcul sunt complicate, însă apar ca de fiecare dată şi controverse care împiedică luarea mai rapid a deciziilor. Se ţine cont în primul rând de populaţia statului membru, iar în dreptul României documentul arată o scădere cu aproape 150 de mii de persoane, faţă de 2009, după cum precizează TVR.

Schimbările au survenit datorită acceptării Croaţiei în Uniune începând cu 1 iulie 2013. Noua membră UE va avea 11 reprezentanţi în Parlamentul European.

Anticipam deja de acum un an diminuarea “numerică” a reprezentării româneşti în Parlamentul European, având în vedere rezultatele recensământului, însă să nu uităm de capacitatea de a influenţa mai mult politicile europene, ţinând cont de interesele naţionale, prin celelalte entităţi româneşti prezente la Bruxelles.

Dan LUCA / Bruxelles



Niciun comentariu: