luni, 18 februarie 2013

Dan LUCA – articol în Occidentul Românesc – “Tinerii români din Diaspora vor să se întoarcă acasă. Dar cum?”

În colaborare cu Anda Ghiran, am redactat recent un material publicat în Occidentul Românesc în care prezentăm o nouă iniţiativă a tinerilor români din Diaspora, dornici de a se întoarce acasă.

Salut şi sprijin acest gen de acţiuni şi sper ca rezultatele să apară cât mai curând.

.........

În octombrie 2012, Organizaţia Tinerilor Români Social-Democraţi din Diaspora (TSD Diaspora) prezenta în Parlamentul European de la Bruxelles un studiu despre tinerii români din Diaspora şi cum văd ei România . Una dintre concluzii întăreşte o idee mult vehiculată, dar prea puţin aplicată. Şi anume, faptul că “majoritatea tinerilor plecaţi la studii, stagii, muncă în străinătate vor să se întoarcă acasă şi să contribuie la/pentru o Românie mai bună, mai onestă şi mai profesionistă”.

La câteva luni după, în ianuarie 2013, o altă iniţiativă de acest gen a fost lansată de către Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) la Bucureşti. "Smart Diaspora" se numeşte strategia Ligii care îşi propunea să atragă tinerii din Diaspora înapoi în România . Printre propunerile făcute în ianuarie, una ne-a atras în mod special atenţia: "Oferirea de facilităţi financiare la (re)stabilirea în ţară sub forma unor deduceri fiscale pentru o perioadă determinată, acordate absolvenţilor de studii finalizate la cele mai bune 500 universităţi din întreaga lume".

Nu este pentru prima dată când creierele tinere din Diaspora strigă în gura mare: "Vreau să mă întorc acasă". Dar este pentru prima dată când un program guvernamental inteligent, fezabil şi realistic poate fi pus în practică. Au mai existat astfel de programe-idei, şi pentru ca promiteau prea mult de la început, nu au rezistat pe o perioadă lungă.

În prezent, România – chiar dacă conştientizează potenţialul absolvenţilor români din străinătate – nu îl utilizează suficient. Ce ar fi dacă Guvernul României ar organiza un program-concurs (condiţii de aplicare foarte clare şi transparente) şi în fiecare an ar susţine 100 de tineri (absolvenţii celor 500 cele mai bune universităţi din lume) să îşi deschidă o firmă acasă, în România? Susţinerea ar putea însemna: consultanţă juridică şi firmă de contabilitate gratis timp un an, training în România despre administraţia românească şi sistemul financiar, sediu gratis timp de un an, ajutor în angajarea altor tineri, scutire de impozite pe profit etc. Programul ar trebui să funcţioneze uşor, să nu propună mai multe decât poate oferi şi mai ales, să descifreze care sunt tinerii care pot schimba România şi ce pot ei să-i ofere în domenii cheie de dezvoltare, strategice.

Vom prezenta oferta noastră, bine articulată, actualilor Guvernanţi, cu mari speranţe de reuşită, având în vedere sprijinul pe care îl avem în activitatea noastră de la Bruxelles: eurodeputaţii PSD sunt implicaţi activ în problemele Diasporei, Cristian DAVID (Ministrul Românilor de Pretutindeni) s-a întâlnit recent cu tinerii români din Bruxelles, iar Nicu BĂNICIOIU (Ministrul Tineretului şi Sportului) sprijină mult cooperările internaţionale.

Credem cu tărie că este momentul oportun pentru a lansa un PROGRAM GUVERNAMENTAL pentru creşterea investiţiilor în România  prin expertiza tinerilor români din străinătate “Back home: INVESTIM în ROMÂNIA”. Totul axat pe 3 pilieri de dezvoltare: creşterea investiţiilor în România; crearea de noi locuri de muncă pentru şi de către tinerii români din Diaspora şi din România şi atragerea în România a absolvenţilor de studii finalizate la cele mai bune universităţi din lume.

Dan LUCA / Bruxelles

 

Niciun comentariu: