joi, 7 martie 2013

În Italia, impas politic

Alegerile din Italia, un subiect pe care îl anticipam de mare importanţă pentru viitorul UE, a fost în centrul atenţiei în ultimele zile, generând reacţii pe plan european, care s-au reflectat până şi în Asia, la bursa din Tokyo.

În urma rezultatelor scrutinului italian, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, amintea de Berlusconi şi de politicile sale “iresponsabile” şi de “escapadele” personale care au adus Italia în pragul crizei. La Bruxelles lumea nici măcar nu ştie cum să-l abordeze pe Berlusconi, în cazul unei reîntoarceri la putere, după gafele comise când încă era un politician respectat, scria “La Razon”.

“La jumătatea zilei de luni, când se dădea drept sigură victoria centrului stânga italian, optimismul inunda pieţele cu creşteri ale indicilor bursieri europeni cu peste 2% şi un regres al primelor de risc. Însă după închiderea secţiilor de votare, când primele sondaje plasau partidul lui Berlusconi învingător în Senat, temerile au revenit”, completa publicaţia italiană.

Stânga a rămas majoritară în Senatul Italiei, deşi conform rezultatelor, este evidentă incertitudinea pe care o manifestă cetăţenii italieni în a-şi alege liderii, fenomen întâlnit de altfel nu doar în aces caz – cetăţenii europeni în general, manifestă o reticenţă faţă de oamenii politici, şi modul de gestionare a măsurilor de austeritate, agravată de perioada lungă de criză. 

Recomand şi alte materiale pe care le-am publicat legate de acest subiect:
 
Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: