miercuri, 29 mai 2013

La Bruxelles, România dezbate viitorul instituţiilor europene


La începutul acestui an am lansat proiectul prin care încerc să animez o dezbatere despre viitorul UE. Unde se plasează însă România în dezbaterea despre viitorul instituţiilor europene şi al Uniunii Europene în general; Ce va însemna pentru România, ca şi stat membru, un nou eventual nou Tratat al UE? Prima dezbatere publică a avut loc pe 15 februarie 2013, la Cluj, în incinta Facultăţii de Studii Europene şi acum câteva zile ne-am întâlnit din nou, pentru cea de-a doua dezbatere din cadrul proiectului, de data aceasta în incinta Parlamentului European din Bruxelles.

Vreau să mulţumesc celor care au făcut ca dezbaterea de pe 27 mai 2013 să fie plină de sens, încercând să dea răspunsuri la întrebări precum: de ce România trebuie să aibă o opinie despre viitorul instituţiilor europene; voinţa politică este necesară, dar cum o suplinim cu o componentă tehnică; cum putem să demarăm în România o dezbatere reală despre dezvoltarea capacităţii ţării de a influenţa politica europeană?

Mulţumiri eurodeputatului Ciprian Tănăsescu, rectorului de la SNSPA Alina Bârgăoanu, Dianei Iancu (decan la SNSPA), decanului Facultăţii de Studii Europene din Cluj, Nicolae Păun, conferenţiarei Georgiana Ciceo, lui Radu Rădoi de la  GrupRomânia Bruxelles, Danei Popp de la Clubul “România-UE” Bruxelles, care au făcut ca misiunea mea de a modera dezbaterea să fie foarte uşoară.

Principalele concluzii ale dezbaterii de la Bruxelles:

Ø                   Istoria ne-a învăţat că orice structură începe să se autodistrugă în momentul în care ea devine inutilă şi devine inutilă în momentul în care nu mai poate aborda probleme noi. Mai devreme sau mai târziu şi UE, şi instituţiile sale, vor veni cu răspunsuri la problemele din prezent, care vor genera la rândul lor noi întrebări.

Ø                   România trebuie să aibă un profil articulat şi la nivelul UE, aşa cum are deja la nivelul NATO. Coerenţă, predictibilitate, de asta are nevoie România raportându-ne la activitatea sa din Uniunea Europeană. Pentru atingerea acestor obiective e nevoie de input academic, e vorba de a implica în timp stakeholderii români, atât pe cei din ţară, dar şi pe cei din mediul capitalei Europei.

Ø             Există două dinamici contemporane. La nivelul UE se discută tot mai mult despre viitorul instituţiilor europene, iar în România s-a lansat dezbaterea pe tema regionalizării ţării. Este importantă sincronizarea regionalizării României cu reforma instituţională europeană.

Ø                   Sistemul instituţional este prea complicat, ilizibil chiar şi pentru cetăţenii de cea mai bună credinţă. Devine tot mai complex managementul simfoniei europene, într-o ecuaţie în care nu identificăm unde este lidershipul Uniunii. În acest context, principiul de subsidiaritate trebuie să fie o preocupare de bază a României. Se naţionalizează UE sau se europenizează statele membre? Astăzi principala provocare este de natură politică.

Ø                 Este crucial ca România să îşi stabilească un punct de minim şi unul de maxim în dezbaterea despre viitorul instituţiilor europene. Există riscul ca o şovăială politică sau dezinteresul să ducă la autoexcluderea României din dezbatere. România trebuie să-şi ia rolul în serios!

Ø                 Deşi criza a început din 2008, noua Comisie Europeană nu a venit cu măsuri care să rezolve criza, să răspundă la nevoia de dezvoltare pe care cetăţenii UE o simţeau, ci din păcate singurele măsuri au fost cele legate de austeritate. Din punct de vedere instituţional, UE se află în faţa unei provocări, dar viitorul instituţiilor europene depinde şi de deciziile pe care le vor lua cetăţenii, inclusiv la alegerile din 2014.

În urma întâlnirii de la Bruxelles, am precizat importanţa implicării României în dezbaterea viitorului european, acum la un an de alegerile europene din 25 mai 2014. Am lansat ideea lărgirii Consorţiului pentru o dezbatere românească despre viitorul instituţiilor europene" (Facultatea de Studii Europene Cluj, Institutul de Cercetări Europene Cluj, SNSPA Bucureşti, GrupRomânia Bruxelles, Clubul “România-UE” Bruxelles şi “Casa Europei” Cluj), şi la Guvernul României. Scopul acestui Grup de Lucru Lărgit este să pregătească conferinţa din luna octombrie 2013, de la Bucureşti, în cadrul căreia premierul ţării este invitat să prezinte “Opinia României despre viitorul UE”.

Linkuri utile:


Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: