sâmbătă, 18 mai 2013

Solidaritatea naţională sau europeană

Deşi în vreme de criză, cu “turbulenţe” în parcursul construcţiei europeane, sondajele de specialitate realizate pe cetăţenii români, demonstrează că aceştia sunt mult mai încrezători în privinţa UE decât la capitolul “solidaritate naţională“.

Dacă britanicii au ajuns la concluzia că în următorii ani s-ar putea confrunta cu un puternic val de imigranţi români, iată că în conformitate cu studiile realizate la nivel naţional în România, acest lucru se ştia deja. Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie a publicat rezultatele unui sondaj din care reisese că statele vest europene sunt încă mult mai atractive decât rămânerea în ţară – “20% dintre respondenţi ar dori să obţină un job în Germania, 11% în Anglia, 9% în Italia şamd. Dar cine studiază răspunsurile pe categorii de vârstă observă dintr-o dată că raportul se inversează în favoarea Angliei. Cei aflaţi între 36 şi 50 de ani preferă Germania (23%), dar cei foarte tineri cu vârste între 18 şi 35 de ani ar prefera să lucreze în Anglia (24%)“, după cum scrie DW.

Sunt multe astfel de cercetări care confirmă insuficienta preocupare a autorităţilor pentru păstrarea elitei în ţară, care deşi cu riscul confruntării cu incertitudinile cauzate de criză, continuă să îşi îndrepte atenţia spre exterior. Contrar logicii în care criza solidarităţii europene ar trebui să producă o repliere pe dimensiunea naţională, în cazul României, ca în multe alte situaţii, se naşte încă un paradox. 

Dan LUCA / Bruxelles

 

Niciun comentariu: