duminică, 12 mai 2013

Danemarca şi viitorul UE


Atât Marea Britanie cât și Danemarca sărbătoresc în 2013, 40 de ani ca membre UE.  Cu toate acestea, statisticile arată că cetăţenii celor două ţări sunt printre cei mai eurosceptici europeni.

Dacă Marea Britanie ameninţă să părăsească UE, ministrul pentru afaceri europene din Danemarca declară că țara sa nu are nici o intenție de a merge în aceeași direcție. Deşi nu crede ca se va ajunge acolo, o eventuală ieşire a Marii Britanii, ar poziţiona Danemarca oarecum pe actualul “scaun” britanic pe viitor, ca fiind cea mai “semi-decomandată” membră UE.

Menținerea legăturilor strânse cu Marea Britanie este, de asemenea, o prioritate de top pentru Danemarca, spune Wammen. Într-o mare măsură, Danemarca a aderat la UE ca urmare a aderării britanice. Și chiar dacă Marea Britanie în cele din urmă ar decide să părăsească UE, el crede că relația Danemarca cu Marea Britanie nu s-ar schimba în mod dramatic.

Nicolai Wammen susţine că Danemarca dorește să fie cât mai aproape de UE, considerând acest lucru în interesul poporului danez. Şi în Parlament politicienii danezi sunt în general destul de “UE-friendly”.

Potrivit unui studiu realizat de TNS Gallup pentru ziarul Berlingske Tidende, suportul pentru înlocuirea coroanei daneze cu euro este destul de scăzut. Doar 22% dintre cei chestionaţi au declarat că ar vota în favoarea adoptării monedei euro într-un referendum.

Mai puteţi citi:



 

Dan LUCA / Bruxelles

 

Niciun comentariu: