miercuri, 15 mai 2013

Trei scenarii pentru Marea Britanie în 2020

Prezentam acum ceva vreme patru scenarii posibile pentru Europa anului 2020. Există o astfel de abordare şi în privinţa poziţiei Marii Britanii în Europa anului 2020, care ia în discuţie variante interesante ce merită atenţie. Iată cam care ar putea fi cursul relaţiei britanice cu UE, conform analizei realizate de Peter Kellner - preşedinte YouGov:

I. Dacă vor câştiga conservatorii în urma alegerilor din 2015 şi David Cameron insistă în a organiza un referendum în 2017, cu o ostilitate a publicului faţă de UE ce rămâne activă, retragerea ar putea deveni o realitate.

În urma unor sondaje s-a constatat că în cazul unui referendum, cei mai mulţi dintre britanici ar vota să rămână în UE, în defavoarea părăsirii Comunităţii. În plus, dacă s-ar adăuga o întrebare explicativă, prin care alegătorii sunt rugaţi să îşi imagineze guvernul britanic sub David Cameron şi relaţia cu Europa renegociată, peisaj completat de recomandarea premierului ca Marea Britanie să rămână membru al Uniunii Europene în noile condiţii. Cum s-ar vota apoi într-un referendum pe această temă? “De fiecare dată când ne-am pus această întrebare, am descoperit că numărul celor care spun că ar "rămâne" este în mod clar mai mare decât cei care spun că ar "ieşi", spune autorul analizei.

II. Cel de-al doilea scenariu îi plasează pe laburişti ca şi câştigători ai alegerilor din 2015, cu Ed Miliband ce se opune în continuare unui referendum. Aici consecinţele sunt simple. Marea Britanie va rămâne în cadrul UE, cel puţin până după alegerile generale din 2020. 

III. Al treilea tablou imaginat prezintă Partidul Laburist ce câştigă alegerile generale în 2015, cu Ed Miliband, care şi-a schimbat însă poziţia şi promite un referendum cu privire la statutul de membru al UE pentru Marea Britanie. La un astfel de referendum în 2017 s-ar întâlni mai multe riscuri, iar luându-le în calcul, se ajunge din nou la varianta în care electoratul optează pentru ca Marea Britanie să părăsească UE.  

O altă opţiune – să o numim 3a - este ca Laburiştii să promită un referendum foarte devreme, să spunem în septembrie 2015, iar electoratul britanic să fie influenţat puternic în luarea deciziei de vot de “luna de miere” împreună cu noul guvern, recent instalat, situaţie în care este destul de dificil de anticipat care ar fi desnodământul.

Materiale ce prezintă istoricul dezbaterii:Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: