vineri, 3 mai 2013

Potenţialul binomului România-Polonia

De vreo 3 ani vizitez mult Varşovia. Este interesant să urmăresc evoluţia acestei ţări şi racordarea sa la mecanismul Uniunii Europene.

În Polonia, cei care conduc instituţii, corporaţii, patronate, sindicate, trusturi de presă, ONG-uri sau think-tank-uri, sunt preocupaţi şi dezbat subiecte precum introducerea monedei euro în 2016, impactul bugetului 2014-2020 asupra politicii de coeziune sau despre sursele de energie. Se vorbeşte foarte mult despre schimbările climaterice în contextul energiei, mai ales că în noiembrie 2013 se va desfăşura o conferinţă a Naţiunilor Unite pe acest subiect în Polonia.

Polonia joacă perfect cartea sa de lider regional, pro-european, iar tara este racordata la dezbaterea europeană, dorind sa confirme statutul său de “ţară mare a UE”, alăturându-se Marii Britanii, Franţei, Germaniei, Spaniei şi Italiei.

Poate tocmai şansa de a fi deţinut “Preşedinţia UE” a motivat-o, ca stat, să coaguleze atât de bine factorii de decizie polonezi. Perioada mandatului a scos în evidenţă potenţialul acestei ţări, şi iată că acum, în faza post-Preşedenţie UE, polonezii sunt fericiţi şi este meritul lor că poziţionarea actuală le este atât de favorabilă.

Pentru imaginea Poloniei a contat mult chiar şi atmosfera politicului naţional ce se derulează într-un calm perfect, ce te duce cu gândul la decenţa ţărilor nordice. La toate acestea se adaugă seriozitatea cu care tratează impactul legislaţiei europene asupra vieţii lor.

Polonia s-a făcut remarcată în ultimii ani şi prin faptul că a “fentat” criza, evitând recesiunea.

Corelând toate acestea cu ce se întâmplă în ultimii ani în România, nu pot să nu insist pe dezvoltarea parteneriatelor bilaterale româno-poloneze, bazându-mă pe asemănările de fond între aceste două ţări. Polonia e azi al saselea stat după populaţie în Uniunea Europeană, iar România e pe locul şapte.

Spuneam că e bine că se discută cu Polonia structurat, pentru că majoritatea domeniilor pe care Polonia le pune pe agenda UE sunt de mare interes şi pentru noi. Avem o simetrie de interese cu Polonia – preocuparea lor pentru Marea Baltică şi vecinătatea estică, iar noi vrem stabilitate la Marea Neagră.

Am insistat mult pe faptul că trebuie să extindem însă cooperarea şi pe "temele mărunte", decizii ce se adresează mai degrabă cotidianului cetăţeanului decât treburilor de stat. Industria chimică, alimentară, materiale de constructii, producţie de ambalaje metalice uşoare, transporturi, turism, energie sunt doar câteva din domaniile în care ne-am putea asocia pentru un lobby eficient la Bruxelles, având în vedere cifrele în privinţa cooperării economice dintre cele două ţări. Companii poloneze de renume au făcut investiţii semnificative în România. Deşi regula este valabilă şi invers, la capitolul implicării româneşti în economia Poloniei, balanţa nu ne este favorabilă.

În această primăvară, Ministrul Transporturilor s-a văzut cu ambasadorul Republicii Polone la Bucureşti, ocazie cu care s-a adus în discuţie cooperarea între România şi Polonia pentru dezvoltarea unor coridoare feroviare, dar în cadrul aceleiaşi întâlniri s-a reiterat şi susţinerea reciprocă a poziţiilor pe care cele două state le exprimă în cadrul Comisiei Europene.

În ceea ce priveşte poziţia Poloniei în legătură cu viitorul UE, aceasta nu doreşte să fie la “periferia integrării europene”, ci în centrul acesteia, după cum spunea recent Piotr Serafin, Secretarul de Stat în Afaceri Europene, liderii polonezi demonstrând că sunt interesaţi de colaborarea cu instituţiile europene.

Anul 2013 reprezintă aniversarea a 20 de ani de la semnarea "Tratatului cu privire la relaţiile prieteneşti şi la cooperarea dintre România şi Republica Polonă". La evenimentul organizat cu această ocazie, se sublinia “interesele comune ale ţărilor noastre, atât în plan european, cât şi în plan internaţional. Mai mult, ne-am bazat pe accelerarea cooperării bilaterale, pe faptul că avem o situaţie geografică similară şi suntem parte a frontierei externe a UE şi a NATO în regiunea Europei de Est, avem foarte multe interese comune care necesită un dialog politic cât mai intens şi trebuie să facem totul pentru a atinge obiectivele pe care ni le-am propus. Trebuie să ne coordonăm mai bine la nivelul UE, (...), trebuie să avem în vedere extinderea UE şi avem interese comune legate de conceptul de securitate energetică".

Dacă România vrea să joace un rol mai important în Uniunea Europeană, mai întâi de toate trebuie să-şi analizeze corect opţiunile şi să îşi valorifice oportunităţile. Polonia joacând un rol de jolly jocker pe arena europeană: e când membru al grupului Visegrad, mizând pe Europa Centrală, dar joacă şi precum ţările mari, alături de ele. Practic Varşovia doreşte să arate Europei că este o ţară mare; şi este într-adevăr a 6-a ţară în Uniune.

Aşadar, îi doresc şi eu României să ajungă în câţiva ani precum Polonia, vorba premierului Ponta!

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: