luni, 17 decembrie 2012

Destinaţia – Statele Unite ale Europei

„Va veni o zi în care vă vor cădea armele din mâini, în care un război între Paris şi Londra, între Petersburg şi Berlin sau între Viena şi Torino va părea cel puţin la fel de absurd ca un război între Rouen şi Amiens sau între Boston şi Philadelphia. Va veni o zi în care voi, francezi, ruşi, italieni, englezi, germani, voi toate naţiunile continentului, fără să vă pierdeţi calităţile distincte şi glorioasa voastră individualitate, veţi fonda o unitate superioară şi veţi construi fraternitatea europeană…”, spunea Victor Hugo la jumătatea secolului XIX.

Un recent articol scris de Viviane Reding şi pus la dispoziţie de Reprezentanta Comisiei Europene în România, trece în revistă problemele cu care se confruntă UE în această perioadă de criză, mai ales statele aflate în zona euro, accentuând necesitatea luării măsurilor pentru crearea Statelor Unite Europene, pe modelul american.

Evident, schimbarea nu se poate realiza puşcând din degete, însă economiştii Kenneth Rogoff şi Carmen Reinhart afirmă - „Sub presiunea crizei se va crea o dinamică pe care astăzi nu ne-o putem imagina: în final s-ar putea ca Statele Unite ale Europei să se nască mai repede decât ne-am fi închipuit”.

Este nevoie însă de parcurs un drum firesc, din care să nu lipsească cel puţin elementele atât de dezbătute în ultimii ani - un buget european comun, un preşedinte al Comisiei Europene ales în mod direct şi o campanie electorală europeană.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: