joi, 13 decembrie 2012

Uniunea Europeanã - de la pace la solidaritate

Deşi afectată de criză, Uniunea Europeană primeşte, la mai bine 6 decenii de la “naştere”, premiul Nobel pentru pace, datorită contribuţiei la transformarea "unui continent în război într-un continent al păcii".

Distincţia a fost înmânată reprezentanţilor principalelor trei instituţii europene, preşedintelui Consiliului Herman Van Rompuy, celui al Comisiei Jose Manuel Barroso şi al Parlamentului European, Martin Schulz. La evenimentul organizat cu această ocazie s-au trăit momente emoţionante, o adevărată lecţie de istorie a Europei.

Spuneam cu ceva timp în urmă că pacea este una dintre realizările UE. O altă valoare, care a venit ca un produs secundar al primei, este prosperitatea. Modelul economic integraţionist al Uniunii Europene a dus nu numai la dezvoltarea economică în unele ţări membre, ci şi la o creştere în toate ţările membre, şi, în timp, la reducerea decalajelor dintre regiunile mai bogate şi cele mai sărace ale Uniunii. Cum s-a reuşit acest lucru? Prin aplicarea concretă a unei alte valori europene: solidaritatea. Solidaritatea celui care are mai mult cu cel care are mai puţin, solidaritatea celui mai norocos cu cel cu mai puţine şanse. S-a făcut astfel marele salt de la modelul de dezvoltare învingător-învins la modelul prin care toată lumea are de câştigat.

Pace, prosperitate, solidaritate. Iată doar trei valori ale Uniunii Europene care chiar şi singure pot explica de ce Uniunea a devenit de-a lungul istoriei sale un magnet pentru restul continentului. Tot mai multe state şi-au dorit să aplice acelaşi model pentru a se putea bucura de aceste valori.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: