sâmbătă, 1 decembrie 2012

Productivitatea şi fericirea angajaţilor

Un studiu realizat relevă faptul că veniturile companiilor cresc atunci când angajaţii sunt fericiţi, nu datorită unui salariu mare, ci mai degrabă datorită atmosferei de la locul de muncă. Pentru a-şi face angajaţii fericiţi, şefii au la dispoziţie câteva metode simple, dar cu efecte extraordinare, propuse de Anca Tomoroga:

1.            Feedback constructiv, nu negativ, adică insistarea pe aprecierea muncii bine făcute, mult mai mult decât pe a critica persoanele care au greşit.

2.            Fair-play-ul ce presupune aprecierea ideilor bune, în special de către superiori şi recunoaşterea “drepturilor de autor”.

3.            Coerența în regulile interne înseamnă că flexibilitatea trebuie să se respecte în toate privinţele – de la programul de lucru şi pănă la decorarea interiorului spaţiilor personale.

4.            Laudele sunt ale șefilor… la fel și eșecurile, şi asta cred că nu are nevoie de nici o explicaţie suplimentară.

5.            Transparența – angajaţii au dreptul de a cunoaşte situaţia reală a companiei, chiar şi în momentele mai dificile.

6.            Make it fun! – glumele cu gust nu trebuie să lipsească chiar şi în discuţiile între conducere şi subalterni.

Iar dacă acestea au fost înţelese şi puse în aplicare de către persoanele din conducerea companiilor, verificarea rezultatelor este şi mai uşoară – prin discuţii deschise cu angajaţii, ale căror concluzii contribuie în plus la îmbunătăţirea punctelor slabe din companie.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: