miercuri, 19 decembrie 2012

Victor Ponta – un premier şi pentru Diaspora

Odată cu prezentarea componenţei noului cabinet, premierul Victor Ponta aminteşte şi de înfiinţarea unui post de ministru-delegat pentru comunităţile de români din străinătate şi pentru Republica Moldova, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

"Am considerat - şi am promis demult - că la Ministerul Afacerilor Externe va fi un ministru-delegat pentru diaspora, pentru Moldova, pentru comunităţile de români din afară", a precizat premierul desemnat.

Victor Ponta este un premier care crede în Diaspora, un lucru pe care l-a dovedit încă din mai 2012 prin intermediul conferinţei PSD Belgia de la Bruxelles. Este foarte clar că Ponta doreşte să implice Diaspora în dezvoltarea României. În iunie acesta spunea “Sarcina Diasporei româneşti nu este deloc uşoară – voi sunteţi adevăraţii mesageri ai României. Prin ceea ce faceţi, puteţi schimba felul în care România este văzută în afară, dar vocea voastră trebuie auzită şi recunoscută. În Romania avem nevoie de o dezbatere politică reală despre potenţialul Diasporei româneşti şi ce implică aceasta atât la nivel economic, cât mai ales la nivelul de resurse umane. În acest sens dilema integrării expertizei românilor din Diaspora în noua Guvernare este prezentă”.

Mă bucur că sugestiile noastre de la Bruxelles prind la nivelul coaliţiei USL aşa cum subliniam în aprilie 2012, atunci când propuneam adaptarea instituţiilor româneşti la Diaspora, pentru o gestionare cât mai eficientă a problemelor comunităţilor de români şi pentru o evidenţă cât mai clară a numărului acestora.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: