sâmbătă, 7 decembrie 2013

Dan LUCA – articol în Ziarul Financiar – “Reindustrializarea UE. Unde e România?”


Am avut ocazia să mă adresez din nou cititorilor Ziarului Financiar, printr-un material în care am atins subiectul reindustrializării UE. În final m-am axat pe oportunităţile României în acest sector.

Redau în continuare articolul integral:

...........

Criza economico-financiară ne-a învăţat multe. Şi pe noi, şi pe ceilalţi europeni, iar Bruxelles-ul nu se va mai lăsa doar la mâna sectorului serviciilor - în special a celor financiare - ca industrie profitabilă, "de viitor", ci va încerca să reechilibreze situaţia. Desigur, agricultura e importantă (contribuind de altfel mult şi la creşterea noastră economică bună, ca stat membru UE), dar industria e cheia, şi după alegerile din mai 2014, Uniunea Europeana se va apuca serios de reindustrializare. Cât de mult contează asta pentru România? Contează - şi trebuie să conteze, căci nu putem depinde doar de agricultură; e important să folosim acest proces ca şi oportunitate, nu ca şi pericol.

Comisia Europeană vrea să reia industrializarea europeană pe patru mari piloni: investiţiii în inovaţie, condiţii mai bune de piaţă, acces la capital şi crearea de abilităţi/îndemânări. Spre deosebire de alte declaraţii cu privire la politica industrială, incluse în strategia de la Lisabona şi în iniţiativa Europa 2020, cea mai recentă declaraţie a executivului european marchează şi liniile de acţiune prioritare, precum tehnologiile “curate” de producţie, construcţiile sustenabile, vehicule curate şi eficiente energetic, precum şi grid-uri inteligente în materie de energie.

Apropo de energie şi tehnologie, aici România poate deveni un lider în plan regional şi o voce puternică la Bruxelles, având potenţial prin talentul uman de care dispune, respectiv capacitatea sa de producţie. Totodată, orice (re)industrializare nu se poate face detaşat de sectorul privat, incluzând atât patronatele române cât şi investitorii străini, din vest şi din est.

Oportunităţile de investiţii trebuie stimulate, ultimul summit, cu China, la Bucureşti, fiind dovada faptului că "se poate", dacă suntem serioşi şi avem grijă să nu dezamăgim investitorii interesaţi pe termen lung. Totodată, capitalul românesc încearcă să se consolideze şi e important să realizeze că are nevoie de o voce puternică şi la Bruxelles; nu mai e vorba doar de "investiţie" ci de o necesitate, aici se fac marile jocuri, aici se alocă fonduri pentru marile proiecte europene.

Cine vrea să se suie pe valul reindustrializării europene trebuie să fie bine conectat pe axa Bruxelles-Bucureşti, dovedind seriozitate faţă de parteneri, atât în plan naţional cât şi european. Desigur, situaţia din România nu e perfectă şi categoric poate fi îmbunătăţită, dar trebuie să înţelegem că autoflagelarea nu ne ajută la Bruxelles, ci dimpotrivă, face ca respectul partenerilor de afaceri - europene sau de pur business - să scadă. În acest context, demersurile guvernamentale de stimulare a investiţiilor străine, de stabilizare a mediului economic, şi de încurajare a dezvoltării industriilor energiei şi IT&C trebuie susţinute transpartinic. Este în interesul naţional. Independenţa energetică şi clustere IT de succes nu sunt obiective imposibil de atins, ci rolul unei munci coordonate şi a unui parteneriat public-privat eficient.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: