marți, 10 decembrie 2013

Dan LUCA – în direct la Realitatea TV la emisiunea “Jocuri de putere”


Luni seara, 9 decembrie, am avut deosebita plăcere de a participa la cel mai bun talk-show politic românesc din 2013, (premiat recent de APTR) – la emisiunea “Jocuri de putere”, moderată de Rareş Bogdan.

Am discutat împreună cu Adrian Cioroianu, fost ministru de externe, Christian Mititelu, jurnalist BBC timp de 30 de ani, şi Ovidiu Marincea, jurnalist cu experienţă, prezenţi în studioul Realitatea TV, despre ce implică 1 ianuarie 2014, data la care se vor elimina restrucţiile pe piaţă muncii în toate ţările UE, pentru români şi bulgari.

Concluziile celor prezenţi au subliniat faptul că nu se va întâmpla nimic deosebit după 1 ianuarie 2014, iar reacţiile anumitor lideri politici, britanici sau olandezi, apar pe fondul crizelor financiare, ca manifestări populiste şi naţionaliste de campanie.

La Bruxelles, ca oraş suprapolitizat, apariţiile mediatice şi declaraţiile acestora evident că nu ajută, însă dacă vorbim de Marea Britanie, să nu uităm că traversează o perioadă de răscruce, cu un referendum pentru independenţă programat pentru anul viitor în Scoţia, şi un eventual referendum în 2017 privind apartenenţa la UE. Marea Britanie, aşa cum spunea Jacques Delors, ar putea să fie membru asociat al Uniunii Europene, pentru ca de-a lungul istoriei sale a jucat în UE, dar a jucat mereu cu un picior în afară.

Statisticile şi logica demontrează că un exod al românilor în Marea Britanie după 1 ianuarie 2014 nu se va întâmpla, pentru că sunt şi alte ţări europene unde românii au avut şi până acum libertatea de a munci, de exemplu Italia, şi nu au fost astfel de probleme. Peste tot românul este foarte respectat, munceşte, ia credite, cumpără locuinţe şi îşi plăteşte obligaţiile financiare. În fiecare ţară este însă câte o chestiune “Bau-Bau”, care produce teamă. Am fost recent în Elveţia şi întrebam care ar fi pentru ei o posibilă amenintare - şi au răspuns: balcanicii. Înainte de aderarea Poloniei, polonezii erau consideraţi un pericol, după români şi bulgari, ţările mai vechi ale UE se vor teme de turci, şi tot aşa, la fiecare nouă aderare se crează noi stereotipuri.

Discuţia care apare însă este legată de sistemul social din ţările care se simt ameninţate. Trebuie văzut însă care este rata şomajului acolo, şi care este şomajul în rândul românilor din acele state. Pe de altă parte, problema romilor este o problemă europeană, şi mă bucur că deja de câţiva ani e recunoscută la Bruxelles ca fiind o problemă europeană.

Pentru că, de exemplu, un român care vine în Belgia ca să lucreze, are mai multe variante de a munci legal, chiar înainte de 1 ianuarie 2014 – poate să muncească la un angajator care are doar obligaţia de a-l înregistra conform legislaţiei belgiene, sau îşi poate face la fel de uşor o companie, dacă nu, are varianta de a cumpara una, cu o sumă infimă.

Dacă vorbim de Uniunea Europeană trebuie să o vedem ca pe un club al solidarităţii. Astfel, aşa cum spunea premierul Ponta, dacă se constată că se profită abuziv de sistemul social din ţările gazdă, atunci trebuie intervenit. Dar fiind vorba de Marea Britanie, este şi o problemă între Cameron şi Blair, care nu sunt tocmai pe aceeaşi lungime de undă.

O chestiune importantă pe care insist este implicarea politică a Diasporei pentru comunităţile româneşti din ţările în care s-au integrat.

Dan LUCA / Bucureşti

 

Niciun comentariu: