marți, 10 decembrie 2013

Dan LUCA – articol în ziarul Argeşul – “Cât de aproape suntem de un … guvern mondial?”


În noul material pe care l-am pregătit pentru ziarul Argeşul am descris evenimentele actuale care afectează omenirea, creând contextul ce orientează spre crearea unui “guvern mondial”.

Redau în continuare articolul publicat marţi, 10 decembrie:

..........

Aşa cum am mai spus, părerea mea este că generaţia aceasta ar putea merge spre un guvern european, iar generaţia copiilor noştri va avea misiunea democratizării unei guvernări globale. Sunt probleme care afectează omenirea la nivel mondial, precum încălzirea globală, foametea sau sărăcia, care nu se pot soluţiona prin implicarea individuală a statelor. Aceste chestiuni implică dezbateri întemeiate privind crearea unui “guvern mondial” pentru gestionarea lor.

Recent a fost reluată discuţia privind organizarea unei Adunări Parlamentare în cadrul ONU. “O Adunare Parlamentară a Organizaţiei Naţiunilor Unite este o componentă vitală pentru a consolida legitimitatea democratică a ONU”, declara eurodeputatul Jo Leinen, în cadrul conferinţei internaţionale organizate în luna octombrie, unde s-a abordat acest subiect. Atât Leinen, cât şi liderul ALDE, Graham Watson, au susţinut iniţiativa încă din 2007.

Propunerile pentru o Adunare Parlamentară în organizarea globală a naţiunilor datează cel puţin din 1920, când fondatorii Ligii Naţiunilor au luat în considerare includerea unei Adunări în structura Ligii, variantă respinsă totuşi în final.

Într-un mesaj emis cu ocazia conferinţei de la Bruxelles, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a subliniat sprijinul de lungă durată pentru propunerea nou-lansată. “Parlamentul European poate servi drept model pentru modul în care Adunarea Parlamentară a ONU s-ar putea dezvolta în timp. Ceea ce a început odată ca un organism consultativ compus din parlamentari naţionali este un legislativ ales în mod direct astăzi”, spunea Schulz.

Pe aceeaşi direcţie se orientează şi dezbaterile privind “Statele Unite ale Europei”, dacă este să privim “regional”. Este nevoie însă de parcurs un drum firesc, din care să nu lipsească cel puţin elementele atât de dezbătute în ultimii ani – un buget european comun, un preşedinte al Comisiei Europene ales în mod direct şi o campanie electorală europeană.

Preşedintele Comisiei Europene a cerut recent conducătorilor statelor europene să urmeze directivele premierului conservator care a condus Marea Britanie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Winston Churchill, îndemnând spre o integrare mai profundă în Europa. “A fost un om cu un puternic simţ de previziune şi al istoriei. În ziua de azi extrem de schimbătoare avem nevoie de aceeaşi informaţie geopolitică şi aceeaşi viziune strategică. Avem nevoie de acelaşi curaj pentru a gândi dincolo de cicluri de ştiri imediate. Nu trebuie să avem un obiectiv mai puţin important decât crearea unei Uniuni Europene complete, şi suntem încrezători că acea zi va veni”, declara Jose Manuel Barroso.

În anii următori vom auzi cu siguranţă tot mai mult de propuneri pentru a soluţiona lipsa reglementărilor extinse dincolo de graniţele statelor-naţiune, precum şi dincolo de legislaţia europeană.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: