marți, 24 iunie 2014

"Clusterul RELEX" la nivelul Comisiei Europene

Kristalina Georgieva, comisarul european responsabil pentru cooperare internațională, ajutor umanitar și reacție la situații de criză, declara recent că executivul UE are nevoie de relații "mai sistematice" între grupuri de comisari, care au în comun răspunderea asupra anumitor dosare.

Cum actuala Comisie se apropie de terminarea mandatului, tot mai dese sunt dezbaterile privind reorganizarea viitorului Executiv în cinci,
șase sau șapte "clustere" de competențe de bază care regrupează trei sau patru comisari. Candidatul din partea Franței pentru Comisia Europeană, Pierre Moscovici, a pledat recent pentru o Comisie "mai politică", organizată în "clustere".

Întrebată de EurActiv despre experienţa ei cu a
șa-numitul "clusterului RELEX", sau grupul de relații externe, condus din comisarul UE pentru afaceri externe, Catherine Ashton, comisarul pentru dezvoltare, Andris Piebalgs, comisarul pentru Extindere și Politica de Vecinătate, Stefan Füle, și, de asemenea, din care face parte şi Georgieva, aceasta a spus că unele decizii importante au fost, într-adevăr adoptate în acest "grup".

Deși "clusterul Relex" nu este oficial, au existat mai multe exemple când a acționat ca un organism în cadrul echipei de comisari.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: