miercuri, 11 iunie 2014

Tinerii despre actuala Europã

Concluziile recentelor sondaje de opinie aratã că tinerii din ţările din vestul Uniunii Europene sunt mult mai dezamăgiţi de Europa decât cei din Est, deşi sunt încântaţi de libertatea de circulaţie, schimburile culturale sau accesul la informaţii, după cum informează AFP, însă se sesizează din nou o insuficientă şi ineficientă comunicare a mesajului dinspre Uniunea Europeană către cetăţeni.

O tânără din Portugalia, care face parte din "generaţia chinuită" portugheză şi care nu are un loc de muncă stabil, consideră că "Europa este un vis care nu s-a realizat niciodată". "În rândul tinerilor, dezamăgirea este foarte mare. Ei nu ştiu ce le-a adus Europa, cum ar fi eliminarea frontierelor şi accesul la informaţie", comentează ea.

Lucas Weibel, un francez în vârstă de 33 de ani în căutarea unui loc de muncă, susţine că instituţiile europene sunt prea îndepărtate de aşteptările cetăţenilor, observaţie pe care o făcea recent şi Barroso, şi critică deciziile luate în "comisii obscure". Simţindu-se "francez şi european în egală măsură", el subliniază totuşi "lucrurile pozitive" din Europa, citând dezvoltarea schimburilor universitare dintre ţări, după ce a petrecut un an la Edinburg în Scoţia.

În România, tinerii, “încă sub dictatură în urmă cu 25 de ani, apreciază valorile europene care le-au permis o luptă mai eficientă împotriva corupţiei şi amelioarea nivelului de trai”.

Indiferent despre ce ţară vorbim, cetăţenii nu au înţeles încă cât de mult le influenţează vieţile Bruxelles-ul.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: