vineri, 27 iunie 2014

Dinamica Eurolandului


Specialiştii spun că, până la stabilirea unei monede naţionale în cazul unei Scoţii independende, se poate opta pentru adoptarea monedei altei ţări, o variantă fiind chiar euro. La fel s-a întâmplat în 1999, cu Kosovo, stat încă nerecunoscut de unele ţări, când a adoptat moneda Uniunii Europene.

Acum însă, guvernatorul Băncii Centrale din Kosovo a anunţat intenţia de a introduce o monedă naţională. Bedri Hamza declara că noua monedă s-ar putea numi dardan. Motivul pentru această decizie este acela că tânărului stat balcanic îî lipseşte orice pârghie de control a politicii monetare sau a masei monetare în varianta în care foloseşte moneda unică europeană.

“Această situaţie obligă economia care se află în această situaţie să se concentreze pe exporturi pentru a putea repatria suficientă valută. Dacă economia nu este suficient de deschisă, acest sistem monetar bazat pe altă monedă nu poate duce la o funcţionare eficientă. Tocmai de aceea, Kosovo, care are încă o economie destul de închisă, ar putea avea nevoie de propria sa politică monetară”, scria Realitatea.

Despre dinamica zonei euro am mai scris şi în alte intervenţii pe blog:






Dan LUCA / Bruxelles


 

Niciun comentariu: