joi, 23 iunie 2011

Diaspora şi “Casa România”

Cei aproximativ 3 milioane de români care lucrează în străinătate au trimis în ţară mult mai puţini bani decât până acum, ei economisind majoritatea sumelor câştigate, conform studiului realizat de Fundaţia Soros România. Doar 40% dintre cei plecaţi îşi doresc întoarcerea acasă, conform aceluiaşi studiu, deşi după alte păreri, nu se speră nici măcar la întoarcerea a 25% dintre aceştia.

Noutatea pe care o relevă cercetarea se referă totuşi la motivele pentru care românii preferă munca în străinătate – nu pentru a trimite bani acasă pentru familie, ci din dorinţa de a economisi sume pe care acasă le e imposibil să le adune sau de care au nevoie pentru a se muta într-o altă ţară unde ar putea câştiga şi mai bine.

Interesant este însă tabloul descries de Valentin Lazea “Dacă s-ar întoarce în ţară 40% din cei plecaţi la muncă, ei ar avea o mare problemă - piaţa muncii din România nefiind în stare să-i absoarbă: Este o nepotrivire clară între structura pieţei muncii şi ceea ce pot ei să ofere. Asta în contextul în care majoritatea celor plecaţi au studii medii şi lucrează în domenii suficient acoperite în ţară: 26% muncesc în construcţii, 21% sunt menajere sau îngrijitori de bătrâni şi copii, iar 8% lucrează în agricultură”.

Tocmai de aceea, statul român ar trebui să găsească anumite soluţii dacă doresc cu adevărat să implice românii din Diaspora în dezvoltarea României.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: