joi, 9 iunie 2011

Românii din Belgia şi performanţele României în UE

Românii au pregătirea necesară pentru a lucra în sectorul privat al afacerilor europene, şi aproximativ 500 dintre compatrioţi desfăşoară deja o astfel de activitate în companii multinaţionale, federaţii, asociaţii, companii de lobby şi think tank-uri. Majoritatea sunt însă umiliţi în faţa colegilor, având în fiecare an de întocmit un dosar pentru a-l prezenta autorităţilor belgiene în speranţa obţinerii permisului de muncă pentru anul respectiv. Activitatea românilor în mediul european este în consecinţă perturbată de problema dreptului la muncă în Belgia.

Dreptul la muncă este poate cel mai important lucru pe care şi-l doresc românii din Diasporă. Unii români din Belgia, chiar pierd locul de muncă câştigat în urma reuşitei la interviul de angajare, deoarece dosarul presupune un efort în plus din partea angajatorului, efort pe care unii angajatori decid să nu-l depună.

Am sesizat recent Guvernul României despre această problemă, printr-o scrisoare adresată Ministrului Afacerilor Externe. Vom continua şi pe viitor să luptăm pentru românii din Belgia şi drepturile lor!

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: