vineri, 9 ianuarie 2015

2015 – fără candidata Islanda?

“Ţara focului și a gheţii” și-ar putea retrage cererea de aderare la Uniunea Europeană, depusă în 2009. Euroscepticismul guvernării islandeze care și-a început mandatul în 2013 a determinat suspendarea negocierilor între această ţară și Bruxelles.

Premierul islandez Sigmundur Davio Gunnlaugsson este de părere că anul acesta oferă “conjunctura politică și economică ce ar putea să contribuie ca țara sa să renunțe definitiv la ideea aderării la UE”.

Ne făceam griji de modul în care euroscepticismul va afecta viitorul Uniunii Europene, dar iată că acesta, alimentat de crizele financiare, se face simţit și în ceea ce privește entuziasmul de aderare la construcţia europeană. În timp ce unele ţări continuă să își dorească să devină membre, altele se gândesc la retragere.

Subiectul retragerii din procesul de aderare la Uniunea Europeană a fost unul intens abordat în ultimii ani de oficialităţile islandeze, și în final s-ar putea ca decizia să fie luată fără implicarea populatiei într-un referendum:





Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: