vineri, 2 ianuarie 2015

Cine va fi următorul președinte american? Clinton? Bush?


Campania electorală pentru desemnarea viitorului președinte american a început deja, deși cetăţenii sunt așteptaţi la vot abia în noiembrie 2016.

Mai sunt aproape doi ani până atunci, e drept. Dar potrivit sistemului electoral din SUA, “brand-ul” noului preşedinte, spre deosebire de cel al liderilor europeni (care, în ciuda dezbaterilor televizate din 2014, încă nu constitue o “marcă”), se clădește mediatic, cu mult timp înainte ca acesta să se instaleze la Casa Albă. Se vorbește deja despre cine va fi viitorul președinte: dintre cei peste 10 candidaţi, potrivit unui sondaj dat publicităţii recent în Statele Unite, Hillary Clinton are șansa de a câștiga cu 54% din voturi competiţia prezidenţială din 2016.

Ceea ce se întâmplă dincolo de Atlantic dă valoare comunicării către cetăţeni și are un impact semnificativ asupra legitimităţii, astfel încât inclusiv în afara continentului numele preşedintelui american este mult mai cunoscut decât numele șefilor principalelor instituţii europene, Parlament, Comisie, Consiliu...

Sesizam încă din 2008 că proiectul european are nevoie de dezbateri pan-europene - lider danez să le vorbească slovenilor şi bulgarilor, secondat desigur de liderul naţional, dar nu invers. Paşii democratizării UE trebuie să continue cu ceea ce s-a încercat deja în 2014, și nu e prea devreme să se discute concret despre pregătirea schemei alegerilor din 2019.

Efectul? - mai multă dezbatere reală despre UE!

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: