sâmbătă, 31 ianuarie 2015

Reforma sistemului electoral românesc trebuie extinsă şi la alegerile europene


Sistemul electoral are un impact asupra activităţii presei, aceasta a fost una dintre concluziile evenimentului derulat acum câteva zile în incinta Parlamentului European din Bruxelles.

Mă bucur că există o dezbatere la nivelul sistemului politic românesc despre sistemul alegerilor naţionale şi locale. Dezbaterea trebuie extinsă rapid şi la nivelul alegerilor europene. Trebuie să ne rupem de trecut, în care “lista fixă” este propunerea pentru electorat. Conform reglementărilor europene, pentru alegerile europarlamentare e obligatoriu sistemul cu liste, iar cele 28 de ţări membre aleg să combine sau nu lista cu votul preferenţial.

Dacă avem un sistem cu “liste deschise”, cetăţeanul poate să voteze o listă, dar şi un candidat anume de pe acea listă. Prin această procedură nu mai există siguranţa pentru primii pe listă că vor intra în Parlamentul European. Eurodeputatul Brando Benifei (Italia, Grupul S&D) preciza referindu-se la acest sistem: “Italia a schimbat în 2014 procedura şi acum avem alegeri cu listă deschisă. Astfel, ca politician m-a preocupat comunicarea cu cetăţenii, nu doar cu liderii partidului. Altfel am comunicat cu presa ştiind că alegerea mea în legislativul european depinde de votul cetăţenilor”.

Dan LUCA / Bruxelles

 

Niciun comentariu: