luni, 19 ianuarie 2015

Românii cred în proiectul “România”

La începutul acestui an, un nou studiu al IRES relevă că 52% dintre respondenţii românii sunt de părere că ţara merge într-o direcţie bună, şi totodată peste jumătate dintre cetăţenii chestionaţi consideră că un proiect de ţară trebuie iniţiat de Preşedinte. Peste 90% dintre aceştia admit că perioada actuală este un moment bun pentru lansarea unui asemenea proiect, scria EurActiv.

Studiul realizat de IRES şi Revista “Sinteza” sesizează că ne aflăm într-un “moment în care optimismul românilor cu privire la direcţia în care merge ţara se află la unul dintre cele mai ridicate nivele de după 1997, trend care se păstrează din noiembrie 2014, după alegerile prezidenţiale. Studiul de faţă arată că optimismul ridicat se manifestă nu numai în percepţia asupra prezentului, dar şi în proiecţia cu privire la propria persoană. 77% dintre respondenţi se declară optimişti şi foarte optimişti cu privire la situaţia României peste 25 de ani, optimism ridicat cu precădere în rândul celor cu studii elementare”.

Dezvoltarea industriei este indicată de mai mult de două treimi dintre respondenţi drept principala măsură care să determine creşterea economică în România, în timp ce sectorului serviciilor este menţionat de 21% dintre respondenţi.

Românii simt un potenţial naţional de îmbunătăţire a sistemului de sănătate şi a învăţământului, a nivelului de trai şi a infrastructurii, ceea ce e bine. Dar însă, “la polul opus se află puterea de cumpărare, speranţa de viaţă, starea mediului înconjurător, poziţia României în competiţia internaţională şi energia”, dimensiuni ale societăţii extrem de importante.

Mă bucur să văd că doua treimi dintre români cred că România poate deveni, în viitor, o ţară cu influenţă  în lume, şi că trei sferturi susţin că poate deveni influentă în Europa. Pentru aceasta evident e necesară formarea echipei adecvate.

Românii sunt de altfel şi cetăţenii europeni care păstrează şi optimismul pro-european încă la un nivel destul de ridicat, având încredere în viitorul Uniunii Europene.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: