luni, 26 ianuarie 2015

Syriza în UE

Duminică, 25 ianuarie 2015, cetăţenii Greciei au fost aşteptaţi la vot pentru a-şi exprima opinia în carul alegerilor legislative. În urma rezultatelor se pare că asistăm la "o victorie istorică" pentru Syriza, ceea ce reprezintă "un mesaj pentru Europa", după cum declara purtătorul de cuvânt al formațiuni stângi, Panos Skourletis.

Alexis Tsipras, reprezentantul Stângii radicale din Grecia a obţinut un avans de peste 8 puncte procentuale faţă de contracandidatul aflat pe următoarea poziţie, actualul partid aflat la guvernare. Syriza ar urma astfel să aibă între 145 şi 158 de locuri în Parlamentul naţional, 151 reprezentând majoritatea absolute, promovând o politică de “renegociere a datoriei imense a Greciei, de 175% din PIB, și renunțarea la măsurile de austeritate”.

Să nu uităm că Tsipas a fost candidatul Stângii Unite pentru poziţia de preşedinte al Comisiei Europene. Din totalul membrilor Legislativului European care are 751 de scaune, Grupul din Parlamentul European din care face parte Syriza (GUE/NGL) are 52 de eurodeputaţi, din 13 ţări, cu predominanţă membrii ai formaţiunilor spaniole, urmate de Germania şi Grecia.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: